България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нови стикери за платен данък на МПС

Когато системата потвърди, че данъкът е платен, няма нужда от бележка, обясни Дончо Барбалов пред Bulgaria ON AIR

26.07.2016 | 10:51 Редактор: Луиза Божинова
Нови стикери за платен данък на МПС

Шофьорите няма да могат да минават на задължителния годишен технически преглед, ако не са платили местния данък за автомобили. Проверката се прави в електронна система, към която са свързани общините.

Заместник-кметът по финансите на Столична община Дончо Барбалов обясни пред Bulgaria ON AIR, че идеята е отпреди 1-2 години, когато в Столична община е бил въведен стикер, с който да се гарантира стойността на документите.

"Тогава имаше сериозна опасност всяка община да въведе свой вид стикер, който затруднява сериозно работата по контрола върху техническите прегледи. От автомобилна администрация предложиха да се направи един стикер, който да важи за цялата страна", каза Барбалов в ефир. "По този начин над 4 милиона автомобила, които в страната минават технически преглед, ще могат да ползват едни и същи стикери."

На въпрос какви са изискванията към пунктовете за технически прегледи Барбалов каза, че информационната система, която е изградена, обменя данни с данъчните системи на общините и автоматично се прави проверка за платен данък. "Когато системата потвърди, че данъкът е платен, няма нужда от никаква бележка, никакъв стикер", посочи той. "Стикер има нужда само в редките случаи, когато системата покаже, че не е изряден човекът, а той съответно си е платил."

Системата е предвидена да работи за всички общини в страната.

Цялото интервю вижте във видеото: