България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще се стигне ли до гражданска война в Турция?

Положението в страната остава извънредно

22.07.2016 | 09:06 Редактор: Мария Аладжова
Ще се стигне ли до гражданска война в Турция?

Опитът за преврат в Турция беше максимално използван от президента Ердоган, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR историкът проф. Нина Дюлгерова

"За мен превратът все още не е приключил", коментира тя.

"ЕС си е в правото да говори каквото си иска, но Ердоган доказа, че той е президент на суверенна държава, която има правото да осъществява политика, която е в интерес на държавата и на народа, който той управлява", каза още проф. Дюлгерова.

По темата в студиото говориха и народният представител от Реформатоския блок Корман Исмаилов, както и главният редактор на в. „Заман България" Мехмед Юмер.

"Още стоят рисковете от провокации за гражданска война, в това число при една такава отслабена ситуация и външните фактори - в този регион се пресичат много интереси на чужди велики сили за Турция, така че от наша гледна точка е важно да се поддържа мира и стабилността", заяви Исмаилов.

Мехмед Юмер пък прогнозира, че на първо време под правителствения бич ще попаднат само превратаджии, но след това уволнявани или органичавани ще бъдат и други лица.

Към момента правителството в Турция е отстранило от длъжност над 50 хил. души в държавни институции, като прогнозите са броят им да достигне 100 хиляди.

Юмер отрече твърденията, че изданието "Заман България" е свързано с опозиционните "гюленски" медии, като подчерта, че за него подобни твърдения са спекулативни етикети.

"Ние сме от 24 години на пазара - защо никой досега не е хвърлил такъв етикет. В нашата фирма никъде не пише, че Фетхуллах Гюлен е създал тази редакция. Как ще се докаже това твърдение питам аз?", коментира журналистът.