България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Масови проверки по родното Черноморие

"Стремим се да бъдем там, където са горещите точки и да защитим хората", каза председателят на КЗП пред Bulgaria ON AIR

21.07.2016 | 07:58
Масови проверки по родното Черноморие

"Осъществяваме контрол върху качеството на туристическия продукт целогодишно и в тези места, където струпването на туристи е по- голямо. Само в сферата на туристическия продукт от началото на годината имаме над 5 хил. проверки, като в 8-9% от случаите попадаме на нарушения от различен тип. Конкретно по морското крайбрежие сме по- активни, защото сега е сезон", каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR  председателят на КЗП Димитър Маргаритов.  

По думите му по морето от начало на юни са направени около 1 500 проверки, а резултатите показват, че броят на нарушенията в сравнение с миналата година, е по- малък. 

"Ние проверяваме всички места за настаняване- хотели, къщи за гости и т.н. Проверяваме и заведенията- за хранене и развлечение, както по отношение на това дали информацията, която поднасят търговците към потребителите,е коректна, но и дали услугите съответстват на категорията", обясни Маргаритов. Той каза, че това основните насоки, по които действа комисията, го прави или по нейни инициативи и кампании, но и по сигнали на потребители. 

Председателят на КЗП посочи, че се осъществява контрол и върху различните търговски обекти за различен тип нелоялни практики, свързани с несъществуващи намаление например.

"Съветваме потребителите да проверяват надеждността на туроператорите, дали има застраховка. Да изискват сключване на договори и издаване на ваучери, както и ако им се наложат някакви допълнителни разходи, да пазят документите за плащане, за да могат да докажат. Когато става за пътуване индивидуално- да внимават за опасни стоки. Говорим за различни плувни принадлежности, предназначени за децата. Обикновено самите търговци нямат документи. А върху стоките задължително трябва да бъде обозначено, че има определени условия, при които те се използват", обясни Маргаритов.

Той каза още, че върху стока трябва да има инструкции за употреба и да бъде изписано съответствието за стандарти за безопасност.

"Ние полагаме огромни усилия да задържаме подобни стоки още на границата, но понякога те стига и да пазара", допълни председателят.

Според Маргаритов през последните години трайно са се увеличи сигналите, които комисията получава. "Хората са се научили, че имат права на потребители и знаят към кого да се обърнат. Тази тенденция показва и повишено доверие към институцията", заяви гостът. 

Той посочи още, че през летния сезон се проверяват също и агенциите за недвижими имоти и автокъщите. "Стремим се да бъдем там, където са горещите точки и да защитим хората", категоричен е председателят на КЗП.