България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С метро до кв. “Хладилника“

"Метростанцията е без никакви компромиси и на високо ниво", каза пред Bulgaria ON AIR инж. Стоян Братоев

20.07.2016 | 09:37
С метро до кв. “Хладилника“

"Придобивката, която днес ще бъде открита е поредното разширение на софийското метро. Разширена е, защото тази област е натоваренa с много пътници. Очаква се пътникопотокът да е около 20 хиляди, който да нараства във времето", каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен".

По думите му изграждането на участъка около метростанцията е коствало 22 месеца усилена работа. "Работата започна август 2014 г. и свърши юли тази година. Срокът беше планиран за 31 юли, но той бе завършен малко по-рано и затова се пуска днес", посочи Братоев.

Според него кръстовището, на което вече има метростанция, е един малък ад. "Трафикът ще се намали и хората ще могат да пътуват по- удобно. Метрото е удобен и бърз транспорт", заяви инженерът.

Той обясни, че новата метростанция е със съвременни общоархитектурни оформления, а оборудването е от световни водещи фирми. "Не сме правили компромиси спрямо оборудването. Физическото изпълнение е извършено на изключително високо ниво и строителите са си свършили работата", посочи Братоев. 

Той допълни, че пролетта е започнало строителството на третия метролъч. "Строят се в момента 7- метрови станции. Строителството върви по график. Започнати са същинските конструкции и вече имаме 6-7% от работата. Краят е едва през 2019 г. и имаме още много много работа", разказа изпълнителният директор на "Метрополитен".

По думите му третата метролиния ще има допълните съоръжения. "Пероните на метростанциите ще са отделени от влаковете и релсовите пътища с преградни стени и врати, които ще се отварят, когато дойде влакът. Това ще послужи за предотвратяване на инциденти", обясни Братоев. Той допълни, че самата система е различна и че автоматиката е на нов принцип.

"Влаковете ще бъдат по- нов тип и ще имат опция за автоматично управление", каза инженерът.

По отношение на пътникопотока по действащите линии в момента, Братоев каза, че той  е между 300-335 хиляди. "Очаква се новата метростанция да бъде около 350 хиляди". 

Откриването на метрото е днес в 11 часа, а от 14 часа пътниците ще могат да ползват новата метростанция, като днес ще могат да се возят безплатно посока центъра, за да видят новата придобвка.