България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Решиха проблема с бетонираните дървета на бул. "Владимир Вазов"

Обмисляме санкции за строителния надзор, заяви кметът на район "Подуяне" пред Bulgaria ON AIR

19.07.2016 | 10:51 Редактор: Луиза Божинова
Решиха проблема с бетонираните дървета на бул.

Ремонтът на столичния булевард "Владимир Вазов" се извършва некачествено.  За това алармират от групата "Спаси София". Ремонтът струва 13, 5 милиона лева. Столичният кмет Йорданка Фандъкова отправи изявление на своята страница в социалната мрежа Facebook, в което посочва, че допуснатото асфалтиране на тротоари по булеварда е "изключително безотговорно и недопустимо като отношение към работата." Фандъкова заявява, че е изпратила проверка на място, която да установи кой е отговорен.

Оказа се, че проблемът е решен.

"Това, което видяхме беше класически пример на липса на координация между отделните звена на ремонта. Фирмата, която се занимава с полаганетона асфалта го беше положила без фирмата, която преценява кое дърво да остане и кое не", обясни в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR Гергин Борисов от “Спаси София”. "Реакцията на общината беше първата по-сериозна индикация, че може би ще започнем да отстраняваме тези проблеми", допълни той.

По думите му случаят не е прецедент.

"Много хора са гневни, че се стига до там, че се работи без да се мисли", посочва още Гергин Борисов.

"Грешката е на строителите и на строителния надзор. Фирмата, която е бързала с афалтирането не се е съобразила с фирмата, която е трябвало да изреже дърветата. Всичко това е отстранено в рамките на часове", обясни в ефир Ева Митова, кмет на район "Подуяне". "Не могат да бъдат асфалтирани дървета, това добре се изясни на фирмата строител и на строителния надзор, които за тяхна сметка ще поправят вчерашното недоразумение", заяви тя.

"Обмисляме санкции за строителния надзор, защото считаме, че липсата на организация е била тяхно задължение", подчерта Митова.

Гергин Борисов каза, че това, което ги притеснява е, че проектът не е бил пресъгласуван със строителството на метрото в последния му вариант, който включва строителството на трасето под бул. "Владимир Вазов".

"Сегашният ремонт се изпълнява по сегашната регулация. Ремонт е, случават се всякакви дефекти. Проблемът обаче е, че не винаги и не при всички случаи имаме възможността толкова бързо да реагират институциите и понякога тези дефекти остават, след като бъде приет проектът", настоя той.

"Тези притеснения в момента могат да бъдат намалени, защото нашият булевард беше в драматично лошо състояние. При едно осигурено финансиране след 2019 г. на този участък на метрото, бихме могли да коментираме как точно ще се изпълни, без да засегне сегашния ремонт", посочи Митова.