България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Къде са милионите за библиотеки?

"Търсят се възможности за отпускане на повече средства", каза в Сутрешния блок доц. Венцислав Велев

14.07.2016 | 10:29
Къде са милионите за библиотеки?

В Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, доц. Венцислав Велев каза, че са поискани средства, които са били разписани в програмния бюджет на Министерството на културата. "Говорим за сума, която трябва да бъде достатъчна в по- продължителен период, защото не можем веднага. Имаме обещания, че при структуриране на бюджета, ще се потърсят възможности", посочи доцентът.

По думите му се работи по стандарта на  Международната библиотечна асоциация. "На базата на предварително направени анализи, се спряхме на сумата от 3 млн. лв. Системата на обществените библиотека в страната е около 2 800", каза Велев.

Гостът твърди, че сумата е избрана според рамката на макробюджета, която е в определени параметри. "Възможно е сумата да не е достатъчна, но когато говорим за библиотеки, тя не е само за книги. Необходима е не само нова литература, но е важно да влезе и нова техника", поясни доцентът. По думите му тази сума идва от държавния бюджет. Той каза още, че тези пари са искане и не са записани никъде, че ще бъдат дадени. 

"Когато говорим за изпълнение и попълване на библиотечни фондове, всички съсредоточават вниманието си само към държавата. Тя е основен приоритет, но това е, което се опитва да даде", сподели гостът.

Той подчерта, че обновяването на фондовете на библиотеките е непрекъснат процес. "Той може да не е достатъчен, но това не означава, че не трябва да търсим и други алтернативни източници", каза доц. Велев. Според него идеята на стандарта е, усилията да бъдат общи, а не само на държавата. 

"Трябва да се има предвид и интересът на читателя, защото в дадена библиотека може да се предпочита определена литература", обясни гостът. Той каза още, че в исканията са заложени етапно завишаване на тези средства, за да се достигне до сумата от 8 млн.

"Проблемът в библиотеките не е само липса на литература, но и техният интериор. Голяма част от библиотеките се нуждаят сериозни ремонти, както решава не проблема със съхраняването на книгите. Не бива да пропускаме и частта с дигитализирането", посочи доц. Велев. 

По отношение на библиотечните кадри, гостът сподели, че там работят компетентни хора и че се работи в посока за повишаване на квалификацията им, както и тяхното заплащане. "Министерство на културата се опитва да намери нови възможности за развитие на този сектор, но се разчита и на самия потенциал и интерес на библиотеките", обясни Велев. 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
teomiradpetkova@gmai
преди 7 години
Изключително съм разочарована от поведението на Венцислав Велев от МК, който прикри източване на 12 300 лв. от селското читалище в с. Лесидрен, община Угърчин, област Ловеч. Изпратих писмени доказателства за този факт, но нищо. Съучастник му беше и лицемерната Силва Хачерян. Изумително е как хазната губи пари и държавните служители нищо не правят. Сигнализирай за неуместен коментар