България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Неводолството срещу Вежди Рашидов расте

"Къде са парите за библиотеките у нас", попита в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR книгоиздателят Константин Йорданов

13.07.2016 | 09:56
Неводолството срещу Вежди Рашидов расте

"България не е страна с големи бюджети. Ние не искаме нещо над това, което ни се полага. Приемехме нормите да бъдат 25 пъти по- малко, отколкото са световните норми за книги на човек от населението", каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR книгоиздателят Константин Йорданов. По думите му всяка година се полагат по 3  издадени книги на човек. В България приехме на 7  човека по 1 книга", обясни гостът.

"По стандарт трябва да се отделят 18 млн. лв., ние поискахме 8 млн., съгласиха се на 3 млн. и изведнъж изчезнаха. Кой присвои тези пари", попита Йорданов.
"В Народното събрание,  тези 3 млн. лв., отделени за библиотеки, мистериозно изчезнаха, между първо и второ четене", посочи книгоиздателят. 

По думите му, имайки конкретна цена и ясни търговски отстъпки, от купуването на книги, не може да се краде и да се взимат комисионни. 
"Ние искаме пари за библиотеки, а не за издателство", обясни Йорданов.

Младият писател Иван Русланов каза, че "огромният проблем е, че книгата не стига до пазара, защото не се финансира разпространението и рекламата". Според автора, за да се стигне до голямо издателство, трябва да бъдеш забелязан от хората, но реално няма как да стигнеш до тях. "Това е един затворен кръг", посочи Русланов.

Той смята, че се дават малко средстава за младите издатели и не им се обръща внимание. "Книгоиздателският бизнес е малко по-сложен механизъм. Добрата книга сама стигала до читателите, но всъщност не е така", категоричен е иван Русланов

"Книга може да издаде всеки, но да бъде продадена, е най- трудното нещо", посочи Йорданов. Той каза още, че инвестицията в едно голямо издателство, сравнена с инвестицията в голяма верига книжарници, е в отношение 1 към 6, 1 към 10. "С други думи от 6 до 10 пъти е по- скъпо да имаш верига книжарници, отколкото да имаш издателство. Голяма верига, голямо издателство. Там е големият разход и оттам въпросът защо са важни библиотеките", поясни Йорданов. 

Според него в България библиотеките не купуват нищо, защото нямат пари. "А това всъщност е начин да се помогне на един млад писател", категоричен е книгоиздателят.
 "В понеделник написахме недоволствено писмо и чакаме реакция. Всички ние- библиотекари, учители по литература и авторите, както и книжарите и книгоразпространителите, искаме оставката на Рашидов", каза Йордан.