България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Велообиколка на България

"Цялата обиколка очакваме да издържат 4-5 човека", каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR участничка в инициативата

13.07.2016 | 10:27
Велообиколка на България

Инициативата да обиколиш страната с колело, е на 16-годишния Цветан от Дупница. Участничката Станислава Тодорова разказва, че цялата организация тече главно във Facebook. "Очакваме много хора да се включат, защото събитието е доста популяризирано. Надяваме се, да включват хора от всички градове, като всеки ще кара различен период от време", сподели пред Bulgaria ON AIR Станислава.

По думите й участието си са потвърдили няколко хиляди души. "Цялата обиколка очакваме да издържат 4-5 човека", смята участничката. Тя разказа, че на ден се изминават около 100-150 км, а цялата обиколка е около 2 000- 2 100 км.

"Тръгва се днес от София, потегляме към Монтана. Там се нощува. След това потегляме към Видин, Оряхово и Свищов, до Дуранкулак. После по Черноморието - от север на юг, до Царево, Елхово, Ивайлово, Широка лъка и Сандански. Финалът е в Дупница", заяви Станислава.

Тя каза, че между Царево и Елхово ще минат през много екстремен участък. "Ще минем през един стар път, с много байри, но и много красиви села и природа".

Участничката сподели, че се чувства уверена, защото това й е втората обиколка на страната. През 2014 г. Станислава е изминала около 3 000 км за един месец. 
"Нощувките и спането не са организирани. Намираме ги на място в самите градове, като търсим възможно най- евтиния вариант", сподели момичето. По думите й в такива инициативи се включват предимно авантюристи и хора, които обичат свободата, природата и са активни и спортуват. 

За организатора Станислава, каза, че няма съмнения в него, като подчерта, че той притежава изключителни лидерски качества, въпреки възрастта си. Тя заяви, че по време на обиколката се кара в равномерно темпо, като се стремят да се движат в група. Момичето смята, че минимум 5 човека ще финишират в Дупница.