България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

До Африка с колело - какво е да осъществиш мечтите си?

Историята на Тодор Мангъров за лечението на рядка белодробна болест пред Bulgaria ON AIR

04.07.2016 | 08:55 Редактор: Луиза Божинова
До Африка с колело - какво е да осъществиш мечтите си?

Преди десет години Тодор Мангъров е диагностициран с рядко белодробно заболяване, непознато за страната - полмонална хипертония - болест, която отнема любовта към движението и не вещае светло бъдеще. Вместо да се поддава на отчаянието обаче, мъжът решава да се бори докрай.

"Когато на 30 години чуеш, че средната продължителност на живота на пациент с такова заболяване е  около две и половина години, това е много стресиращо", споделя Тодор пред Bulgaria ON AIR.

Той създава асоциация, която се грижи за проблемите на хората като него. Осъжда и здравното министерство за това, че не покрива скъпите медикаменти за лечение.

"От тогава насам се получи драстична промяна в това как се лекуват пациенти с белодробна хипертония. Бяха създадени 3 центъра за лечение на това заболяване", каза Тодор

Въпреки купищата трудности и борбата с родните институции той заминава за лечение във Виена. След операцията, която е направена там, мъжът започва да се възстановява, връщайки се към нормалния си ритъм на живот.

"Установих, че след кратки тренировки мускулната памет започна да възвръща отново възможността да карам колело дълго време и по някакъв логичен начин стигнах до извода, че мога на направя един преход от София до Виена (1200 км.), за да кажа на професора в болницата: "Голяма операция направи. Благодаря ти много!"

След нестандартния жест на признателност Тодор се отправя към нови предизвикателства. Решава да направи велопоход от 300 200 км. в Африка.

43 дни Тодор изживява незабравими емоции, а фотоапаратът му запечатва невероятни картини от Кения, Танзания и Малави. Не липсвали обаче и трудности:

"Притеснения за това какво ще ядеш, какво ще пиеш, ще се намери ли достатъчно вода, къде ще спиш, кой е злонамерен, кой е добронамерен", изброява Тодор в ефир. "Тези притеснения ги има постоянно, но ако им се поддадеш, означава просто да не сбъднеш мечтата си."

И въпреки страха от непознатото, преживяното си струва, категоричен е Тодор. А за да предприемеш подобно пътешествие, единственото, което трябва да направиш е първата крачка.

Тодор предвижда още този септември да измине пътя на Камино до Сантяго де Компостела.