България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бус лента блокира столичен булевард, шофьорите негодуват

Липсва информираност, маркировката е недостатъчна, алармират пред Bulgaria ON AIR от "Спаси София"

13.07.2016 | 08:38 Редактор: Тодор Петров
Бус лента блокира столичен булевард, шофьорите негодуват

Преди дни бе изградена бус лента на столичния булевард "Александър Малинов". Малко след като той стана трилентов, с въвеждане на бус лентата шофьорите отново ще трябва да се задоволят с двулентов път. Това породи тяхното негодувание.

"Това е първата бус лента в София за последните 25 години, но тя е само боя по асфалта. Липсва адекватно означаване и вертикална маркировка. Столична община не е изградила механизъм за контрол. Общинската полиция не може да санкционира нарушителите. Когато правиш такъв проект, би следвало да се съобразиш с хората и да ги информираш. Виждаме какво се случва - бус лентата се спазва избирателно, което не е нейната цел", каза пред Bulgaria ON AIR Гергин Борисов от организацията "Спаси София".

Той е на мнение, че градският транспорт в София е невидим от маркетингова гледна точка. "Трябваше да се разлепят постери в квартал "Младост", които да информират за промяната", посочи Борисов и призова общината да влезе в ролята на следящ орган или МВР да изпълнява задълженията си адекватно.

Според съмишленика му Христо Илиев, се наблюдава съпротива от страна на гражданите срещу бус лентата, защото са поставени пред свършен факт и им е трудно да свикнат, че им се отнема още една лента. 

"Настояваме за по-голям контрол върху бус лентите. Общината трябва да се поучи от грешките си - липса на комуникация с гражданите и недостатъчна маркировка", посочи Христо Илиев.

От Столична община коментираха, че маркировката достатъчно добре идентифицира бус лентата. "Тези ленти са свободни за придвижване и скоростта на превозните средства на градския транспорт е по-висока от местата, където те са в общия трафик. Транспортът трябва да стане по-бърз и предпочитан. Може да се вземе решение за допълнителна маркировка, ако това е необходимо", коментираха от институцията пред Bulgaria ON AIR.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
ivan.tinev@abv.bg
преди 7 години
А знака СТОП който стои непросредствено след изкачването от Дружба към Цариградско преди включването на естакадата? Малко абсурден :) Сигнализирай за неуместен коментар