България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли корупция и политически чадър в АЕЦ "Козлодуй"?

Разговор по темата с Георги Кадиев, Румен Овчаров и Димитър Ангелов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

08.07.2016 | 10:12 Редактор: Тодор Петров
Има ли корупция и политически чадър в АЕЦ

Преди месец и половина при нас пристигнаха копия от документи за регистрирана офшорна фирма и обществена поръчка от 2015 г. за система на неутралния поток в АЕЦ "Козлодуй", която вече е спряна. Говори се за особени мнения и оказван натиск върху комисията, за да спечели контректна фирма от Украйна, разказа в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR лидерът на партия "Нормална държава" Георги Кадиев. 

Той обяви, че е предоставил документите лично на премиера Бойко Борисов и ДАНС, след което са стартирали проверки от различни институции. 

"ДАНС иззе оригиналите на документите. Минаха 45 дни и вече нищо не се случва, а има огромен кръг от хора, които знаят за тези неща. Става въпрос за безопасност на атомна електроцентрала, а не на детска градина. Корупция има навсякъде, но когато говорим за сигурност, не е същото като някой да е откраднал пари от построяването на път", възмути се Кадиев.

Той отрече да си отмъщава на вече бившия директор на атомната централа Димитър Ангелов, заради това, че е отказана поръчка на съпругата му Соня Кадиева.

"Ако има някой, който да си отмъщава, това е по-скоро той на мен. Няма връзка между отказаната преди три дни поръчка и този случай. Сигналът ми е подаден преди месец и половина", каза още Кадиев.

За него е необяснимо, как двамата експерти в работната група от 7 души, се съобразяват с мнението на останалите пет, които са им казали да подпишат договора.

"Вярвам в проверката на ДАНС и ако няма резултат, това ще е не защото е невинен г-н Ангелов, а защото има политически чадър", обобщи Георги Кадиев.

Бившият вече шеф на атомната ни централа Димитър Ангелов заяви за Bulgaria ON AIR, че няма "абсолютно никакви забележки по поръчката" и тя е спряна от самия него.

"Г-н Кадиев няма представа за какво говори. Процедурата е започната от предното ръководство, те са утвърдили документите. Нямах никаква представа за сигнала на Георги Кадиев. Когато видях наличието на особени мнения - върнах проекта обратно за допълнителна програма от разработчика. За да не вземам безотговорно решение се консултирах с главния конструктор на реакторната установка. Аз прекратих процедурата, не ДАНС или някой друг", обясни той.

Димитър Ангелов обвини Георги Кадиев, че размахва документи без никаква стойнос и ще заведе дело срещу него. 

"Самите му фирми не изпълняват условията на договорите. Той и жена му ми оказваха натиск с цел облагодетелстване. Не само на мен, но и на цялото управление", контрира той.

Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров е категоричен, че няма основание името му да се свързва с новия директор Иван Андреев. За него е изключително опасно в АЕЦ "Козлодуй" да се назначават хора, които само да източват пари.

"Изборът на Иван Андреев е изцяло на ръководството на ГЕРБ. Не съм запознат с последните сигнали, но другите са известни и не са от вчера. Има неща, които са свързани пряко с ядрената ни безопасност. Проблемът на българската енергетика е не само професионализмът, но и хората, които стоят зад професионалистите", коментира още Румен Овчаров по темата.