200 млн. лева струва до момента спирането на блоковете в АЕЦ "Козлодуй"

Голяма част от проектите са обезпечени с европейски средства

20.06.2016 | 15:42 Редактор: Тодор Петров
200 млн. лева струва до момента спирането на блоковете в АЕЦ

200 млн. евро са изразходвани за извеждане от експлоатация на четирите малки блока в АЕЦ "Козлодуй", съобщи пред журналисти директорът на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) Дилян Петров.

Процедурата е към своя край и за четирите блока - почти целите машинни зали са почистени. Реакторите са освободени от допълнителните елементи и са празни, отчете той. Горивото се намира в хранилището на централата.

Предстои реакторите да бъдат разрязани, но преди това ще бъде направено предпроектно проучване с 3D сканиране. На тази база ще бъде определен методът за рязането на реакторите и реакторните площадки, а след това ще стане ясна и цената на проекта.

Прогнозата на Петров е това да струва около 100 млн. евро, а първите дейности по проекта да започнат след 3 години.

Голяма част от проектите за извеждане на блоковете от експлоатация са обезпечени с европейски средства. По Фонд "Козлодуй" ядрената централа е получила 250 млн. евро от първия транш, чиято обща стойност беше 500 млн. евро. Половината от общата сума е отишла за намаляване на ефекта от спирането на първите четири блока в Козлодуй - за енергийна ефективност, саниране и оборудване в "Мини Марица изток".

Последният транш от 190 млн. евро обаче ще бъде използван само за извеждане на блоковете от експлоатация.

Част от оборудването от блоковете е било продадено на унгарската АЕЦ Пакш, а друга - на търгове на Софийската стокова борса. От продажби ДП РАО е набрало 15 млн. лева. Всички елементи предварително са проверени за радиоактивно замърсяване.

Новото ядрено хранилище на площадката "Радиана" се бави повече от година и половина, уточни още Петров. Това ще оскъпи проекта с между 5 и 6%. По-високата цена ще трябва да бъде одобрена на среща на донорите, която ще се проведе на 26 юни.

Четете още в Investor.bg