Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Накъде отива енергетиката у нас?

НЕК се нуждае от основни реформи, каза пред Bulgaria ON AIR депутатът Валентин Николов

27.06.2016 | 20:55
Накъде отива енергетиката у нас?

"Ако България иска да е добър играч на газовия пазар, той трябва да е свързан с другите страни", посочи в Денят ON AIR депутатът от ГЕРБ Валентин Николов. По думите му доскоро единствената свързаност е била с потока от газ, който идва от Русия и транзитира към Гърция и Турция. 

Според Николов, България може да транзитира газ единствено към Румъния, но вече е договорено да има компресорна станция от румънска страна, за да може и тя да черпи. "Румъния няма интерес да влиза на българския пазар, защото има свои източници", уточни депутатът.

По въпроса АЕЦ "Белене", Николов припомни, че България вече е продала един реактор."Последните 15-20 години страната ни винаги е била нефтен износител и поради тази причина ние можем да държим ниски цени на  електрическата енергия към домакинствата", уточни гостът. Той сподели, че когато това стане проблем, несъмнено ще стане проблем и на вътрешния пазар. 

По думите му конкурентната среда, която се опитва да създаде България и ЕС, с цел регулиране на цените, ще подтикне някои участници, които не могат да постигнат ценовото равнище, да излязат от пазара. Той посочи, че България също има такива участници, а това застрашава енергийната ни сигурност. 

"Всички ще отидат на пазара и разликите в цените ще поеме фондът. Това е добър вариант, защото няма да натоварваме потребителите с задължения към обществото", обясни депутатът. 

По отношение АЕЦ "Белене", гостът сподели, че последните споразумения са за удължаване на сроковете. "Не съм съгласен, че тези шест последни споразумения са нови, те са за удължаване на сроковете. Организацията е лоша", категоричен е Николов.

Той каза още, че в момента пазарът е подложен на огромен натиск от гледна точка на енергията, която влиза от Украйна. "Старите инсталации на газ и петрол, предизвикаха големите консуматори Гърция и Италия, да създават капацитети, които преди това не са работели, а това вреди на пазара", уточни гостът.

"Това значи, че всички производители на енергия в България, не могат да компенсират загубите", категоричен е депутатът. 

За VII блок на АЕЦ "Козлодуй", Николов каза, че се предвижда да се използва максимално оборудването, произведено за АЕЦ "Белене" за площадката на АЕЦ"Козлодуй", или съвсем нова мощност. "Всеки един момент можем да получим лиценза за VII-ми, въпросът е политическо икономическо решение какво правим после", коментира бившият директор на АЕЦ"Козлодуй". Според него НЕК трябва въз основи да се реформира.