"Газпром" обмисля маршрут за "Южен поток" през Крим

Промяната ще намали средствата за реализация на проекта

05.05.2016 | 13:53 Редактор: Луиза Божинова

"Газпром" отново може да се върне на варианта за реализация на "Южен поток", но този път началото на морския участък няма да бъде от компресорната станция "Анапа", а от Кримския полуостров.

За това съобщават руски медии, като се позовават на ръководителя на "Газпром експорт" Андрей Конопляник. Според Neftegaz.ru "Газпром" обмисля алтернативни маршрути за "Южен поток" и за разширението на "Северен поток".

С промяната на маршрута от Крим до Варна от една страна полуостровът ще бъде обезпечен с газ, а от друга - ще бъде съкратена морската част на газопровода и съответно – намалени средствата за реализация на проекта. Има и още промени по трасето – идеята е тръбите да продължат към Гърция, а след това и към Италия, изолирайки обаче Сърбия и Унгария, през които преминаваше старият маршрут на "Южен поток".

Русия и Италия вече водят интензивни преговори за доставки на природен газ, допълва още изданието. Суровината е нужна на Италия, която иска да се утвърди като газов хъб в Югоизточна Европа.

На 28 май предстои и посещение на руския президент Владимир Путин в Атина. Според "Катимерини" основната тема на разговорите ще бъде енергетиката. Изданието също твърди, че Русия отново смята да строи "Южен поток", който вече да преминава през Гърция.

За Путин визитата в Атина е от ключово значение, защото ще търси подкрепа на геостратегическите си планове за региона, посочва още "Катимерини". Гръцкото правителство пък ще се опита да използва "руската карта" в преговорите си с кредиторите, които все още не са приключили.

Проектът "Южен поток" беше спрян от руския президент Владимир Путин по време на посещението му в Анкара през декември 2014 година. На негово място руснаците решиха да реализират "Турски поток". Година по-късно обаче обтегнатите отношения между Турция и Русия станаха причина за замразяването и на този проект.

Москва нееднократно обвини България за позицията й по "Южен поток". София обаче никога не се е отказвала от газопровода, но изпълнен по европейските правила. В последните години проектът непрекъснато се реанимира, а междувременно "Газпром" призна за загуба част от разходите, направени за него.

Руските издания посочват, че пред новия вариант за изграждането на газопровода може да има и още една пречка – България не е признала анексирането на Крим от Руската федерация.

Повече икономически новини четете на Investor.bg