България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

274 проекта на ВЕИ-централи са орязани заради промени в закона

Ще получат субсидии наполовината на обещаното през 2008 година

07.07.2016 | 11:09 Редактор: Мария Аладжова
274 проекта на ВЕИ-централи са орязани заради промени в закона

Собствениците на ВЕИ-централите възроптаха срещу държавата заради промяната в Закона за възобновяемите енергийни източници, съгласно които се променят и условията на субсидиране на предприятията им.

По темата в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR говориха Мирослав Тошкин, който е член на Българската фотоволтаична асоциация и Еленко Божков, бивш член на ДКЕВР.

"Собствените на малките ВЕИ-централи, които прозивеждат ток от възомновляемите източници, не са доволни от начина, по който са орязани изкупните цени", обясни Божков.

По думите му още през 2014 г. той и още няколко народни представители са внесли предложение за въвеждане на равнопоставеност в ограниченията, касаещи се до ВЕИ-централите, т.е. те да не бъдат санкционирани като големите централи.

В подкрепа на предложението той посочи, че всъщност малките централи с възобновяеми енергийни източници са по-голяма инвестиция и това трябва да бъде взето предвид.

Мирослав Тошкин от своя страна поясни, че от 2008 г. има стартиран проект в полза на ВЕИ-централите, с който се цели създаването на работни места в селските райони. 

"За целия период на програмата са подадени над 700 проекта, реализирани са 327. В 2011 година обаче законодателят забелязва, че има порок в написаните наредби", обясни той.

А порокът е, че се получавало двойно субсидиране - един път от страна на инвестиционна субсидия и втори път под формата на държавна помощ чрез преференциална тарифа. 

Към дата, когато това е забелязано и отразено, са подадени молби за 274 проекта, които са в различен етап на изпълнение. Вносителите на проектите са поставени пред свършен факт относно начина на финансиране на предпиятията им. Именно поради това сега недоволните собственици на ВЕИ-централите протестират.