Кенет Лефковиц: Данъкът от 20% върху приходите на ВЕИ централите е скандален

Предложението беше прието без дискусия, коментира в ефира на Bulgaria On Air председателят на Надзорния съвет на Българската ветроенергийна асоциация.

30.11.2013 | 14:16
Кенет Лефковиц: Данъкът от 20% върху приходите на ВЕИ централите е скандален

Приетият от бюджетната комисия данък от 20% върху приходите на ВЕИ централите е скандален, коментира в ефира на Bulgaria On Air председателят на Надзорния съвет на Българската ветроенергийна асоциация Кенет Лефковиц. Той допълни, че предложената идея е минала без дискусия. По думите му проблемите във ВЕИ сектора са резултат от лошото управление.

„Смятам, че с промените продължава това лошо управление, защото се дава силен негативен сигнал на инвеститорите, както в сектора, така и като цяло“, коментира Лефковиц.

Той поясни, че инвестицията за производството на един мегават часа излиза около 90 евро. Инвестицията е дългосрочна и може да се очаква в период от 10- 12 години, коментира още Лефковиц.

По думите на  председателя на Надзорния съвет на Българската ветроенергийна асоциация от задържането на цените на тока губят всички потребители.

„Ако се цели подпомагане на по-социално слаби членове на обществото, това може да бъде постигнато с целеви помощи. Задържането на цените за всички потребителите, генерира свръхпотребление, неефективност и е загуба за всички, тъй като се изкривява икономиката“, подчерта още Лефковиц.

Той коментира и идеята за изграждането на нов блок в АЕЦ „Козлодуй“. Според него преди да бъде взето такова решение следва да бъде направена икономическа обосновка на начинанието, след това да бъдат търсени инвеститори и да бъдат сключвани договори с доставчици.