България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лъчезар Вълев за Brexit: Победителите се превърнаха в големите губещи!

Международният редактор на Bulgaria ON AIR твърди, че на Острова са притеснени за пазарите и бизнеса, а емигрантите - от евентуално връщане на визи

28.06.2016 | 09:43 Редактор: Луиза Божинова
Лъчезар Вълев за Brexit: Победителите се превърнаха в големите губещи!

Британците са изключително притеснени, несигурност има и сред емигрантската общност. Абсолютно неочакван резултат от вота, страшно притеснителен за пазарите, бизнеса, политиците.

Така международният редактор на Bulgaria ON AIR Лъчезар Вълев коментира настроенията на Острова след изненадващия резулатат от референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС).

"Много е интересно да видим формулировката на хората, подкрепили Брекзита, тъй като позицията "за" оставане в ЕС е добре мотивирана. Тя е на хората, работещи в големите градове, с добра работа и добро социално положение, информирани. Докато вотът "за" Брекзит е много разнопосочен, разнороден, неинформиран и на места комичен", твърди Вълев.

"Вотът и резултата от него създаде едно разделение във Великобритания между млади и стари, между популисти и проевропейци, нещо, което страната досега не беше виждала. Младите наистина са гневни на по-възрастното поколение, на хората, гласували за Брекзита", извести той.

Вълев съобщи, че след вота са се провели извънредни срещи в Лондон на всички големи компании, за да решат какво да правят оттук нататък с 30-годишния срив на паунда.

"Изглежда Великобритания стана жертва на популизма, на егото на някои политици да се запазят на върха, да останат популярни", посочи Вълев. Той даде пример с Найджъл Фараж с кампания за напускане на ЕС. "Победителите се превърнаха в големите губещи, в хората, които се изпокриха и не можеш да ги намериш. Британските вестници всяка сутрин излизат с огромни снимки: "Къде е Борис Джонсън? Къде е Найджъл Фараж?"

По думите му медиите също имат огромна роля в причината за създаването на този вот и резултатът от него. Лъчезар Вълев твърди, че сериозните и авторитетни медии са за оставането на Великобритания в ЕС, докато по-жълтите медии са за Брекзит, което не бива да се подценява, тъй като британците четат много повече вестници от нас.

Запитан от какво се притесняват българите там, Вълев обясни, че сънародниците ни са напрегнати, защото Обединеното кралство е в една безтегловност, не се знае какво става и може би ще се върнат работните визи и няма да може да се ходи толкова лесно във Великобритания.

По думите му това няма да се отрази на висококвалифицираната работна ръка.

"Успях да говоря с българи, които работят във водещи финансови институции, финансови анализатори, експерти, които сравняват Брекзит с голямата финансова криза, която дойде от Съединените щати. Те говорят за нещо, което ще премине, тоест Великобритания ще го преодолее", заключи той.

Цялото интервю вижте във видеото: