Юнкер: Берлин ще играе централна роля в ЕС след Brexit-а

Ръководните лица в Европа се събират след решението на британския народ да напусне Алианса

25.06.2016 | 10:58 Редактор: Мария Аладжова
Юнкер: Берлин ще играе централна роля в ЕС след Brexit-а


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в интервю за в. "Билд", че Берлин ще играе централна роля в Европейския съюз след вота в полза на Брекзит, предаде Франс прес. 

В понеделник германския канцлер Ангела Меркел покани в Берлин френския президент Франсоа Оланд, италианския премиер Матео Ренци и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, а за днес е предвидена среща на външните министри от шестте страни основателки на Съюза, отново в Берлин.

Инициативата е на първия дипломат на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който събира колегите си от Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург в резиденцията Борзиг. Според ДПА, външните министри ще разгледат възможността за гъвкава рамка от правила, която да възпрепятства излизането от общността на още страни.

„Ситуацията е такава, че не позволява да изпадаме в истерия или шоково състояние“, заяви Щайнмайер. Според него трябва да се избягват прибързани действия, тъй като „няма отговори на всички въпроси“.

Френският президент Франсоа Оланд ще се срещне с лидерите на големите френски  партии. Той ще разговаря и с италианския премиер Матео Ренци, и с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

В интервюто за "Билд", Юнкер заявява, че 73-мата британски евродепутати може да напуснат Европейския парламент преди изтичането на текущите им мандати през 2019 г. Ситуацията е различна за приблизително хилядата британци, работещи като еврочиновници, понеже те работят за Европа, а не за Великобритания, уточнява той.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц смята за скандално, че британският премиер Дейвид Камерън е решил да подаде оставка чак през октомври след победата на Брекзита, предаде Франс прес.  

"Отново цял континент е взет за заложник заради вътрешнопартийни решения на британската Консервативна партия", заяви Шулц, цитиран от БНР.