България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Тихомир Стойчев пред Bulgaria ON AIR: Организираната престъпност ние си я родихме!

Властите не си вършат работата, политиците са виновни, заяви бившият шеф на ЦСБОП

13.06.2016 | 09:16 Редактор: Луиза Божинова
Тихомир Стойчев пред Bulgaria ON AIR: Организираната престъпност ние си я родихме!

Престрелката в Слънчев бряг не е махленска свада. Митьо Очите е една фигура от криминалния контингент, която е известна от години. Не личат мерките, които местните структури на МВР предприемат спрямо такива лица.

Това каза в предаването "Сутрешен блок" бившият директор на ЦСБОП Тихомир Стойчев във връзка с престрелката в Слънчев бряг, станала на 8 юни вечерта. При стрелбата несебърският бос Димитър Желязков-Митьо Очите беше тежко ранен, а неговият охранител Александър Алексиев беше убит.

По думите на Стойчев "непрофесионалните преструктурирания" на службите са отслабили потенциала им.

"Тези хора, толкова известни и така оставени на спокойствие дълго време, са твърде ниски нива в йерархията на организираната престъпност", посочи той. "Същевременно в заведения, на публични места, дори по време на партийни кампании, ги виждаме заедно с хората от националния елит и видимо личи, че те са интересни за тях, успяват да им донесат наготово гласове", добави Стойчев.

"Организираната престъпност ние си я родихме, друг е въпросът кой я отглеждаше, кой имаше интерес", подчерта той.

"Виждам съвсем нови тенденции на рекета. Съвсем целенасочено се изучават фирми, в които са възникнали конфликти - към тях се насочват умели адвокати, търси се да се вкарат някакъв разкол между довчерашните добри партньори и съдружници, за да могат да се изземат части от тези фирми", каза още бившият директор на НСБОП.

"Имаме криминален пазар на стоки и услуги. Непосредствено стоящите там, които ги виждаме, са свързани с хора, които стоят зад тях, а тези хора са високо в политиката и властта", посочи Стойчев.

"Колко хора, които излизаха публично чрез медиите, свързвани и с криминалната, и със стопанската, и с организираната престъпност, днес плуват доволно във върховете на обществото и основателно претендират да бъдат включвани в политиката и обществения живот, след като нищо не им се е случило. Властите не си вършат работата, политиците са виновни", заключи той.

По отношение на стрелбата в американския град Орландо, при която бяха убити 50 души, а десетки бяха ранени, Тихомир Стойчев посочи, че  фактът, че атаката е извършена срещу клуб с хора с различна сексуална ориентация, може да говори, че наистина имаме елемент на омраза. По думите му американското общество трябва да преосмисли свободата на даване на оръжие.

"Страхувам се, че "Ислямска държава" и други организации от този тип, ще се опитват и да се саморекламират", заяви Стойчев. "Ние не тръгнахме да водим автентичен диалог с тези хора, твърде малко знаем за техните искания освен някаква държава, която да е управлявана по правилата на Шериата", допълни той.

На въпрос дали изобщо е възможно да се води диалог с тези хора, Стойчев е категоричен: "Разбира се, навсякъде трябва да се изграждат институционални възможности за да може да се води диалог."