България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Росен Петров: И аз съм правил грешки в ефир, но късането на снимката на Плевнелиев е недопустимо

За 3 дни в политиката разбрах, че не знам нищо за нея

09.06.2016 | 08:21 Редактор: Ирина Георгиева
Росен Петров: И аз съм правил грешки в ефир, но късането на снимката на Плевнелиев е недопустимо

В ПГ на БДЦ имаше напрежение, но никога не се разминава без него в политиката. Това коментира Росен Петров в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR като цитира и думите на Марк Твен: "Слуховете за моята смърт са силно преувеличени".

По думите му постигнат е консенсус с "Народен съюз", "с които са преминали доста политически битки заедно". Той прогнозира, че групата ще бъде стабилна.

ПГ на БДЦ подкрепя правителството в името на спокойствието в този конкретен момент заради случващото се в страната, в Турция, мигрантския поток, забавянето на споразумението между ЕС и Турция, посочи Петров. Той отбеляза, че светът се е променил и е отминало времето, когато са слушали "Вятърът на промяната", където войници се разхождали в парк "М. Горки" в Москва и всички ще сме братя.

"Геополитическата обстановка е изключително нестабилна, а след 2014 г. това, което се случи в Украйна - имаме ясно противопоставяне на две тенденции в световната политика - едната е евроатлантическата, а другата е проруската. За съжаление напрежението не престава да расте. Виждате какъв беше отговорът на Русия, когато в Румъния и в Полша започнаха да се изграждат тези противоракетни бази. И в тази обстановка, ние да си разклатим държавата в името на някакъв тяснополитически интерес ми се струва безумно. Не е сега моментът", добави Петров.

Той не вижда разликата дали в Парламента ще има 6,7 или 8 групи, след като е ясна доминацията на най-голямата политическа сила. По думите му ако парламентарните избори съвпаднат с президентските, в държавата ще настане хаос и "ще се развихри такава борба между политическите сили, каквато само ние българите можем да си представим".

Сегашното политическо напрежение изцяло е свързано с предстоящите президентски избори, подчерта Петров. 

"Всяка политическа сила иска да премери своето значение на президентските избори. Ако нямаше президентски избори през есента, нямаше да има и такова политическо напрежение в Парламента", добави той.

В настоящия конкретен исторически момент всички политически сили в България трябва да загърбят тяснопартийния си интерес, заяви Петров.

Той осъди късането на снимката на държавния глава от сценариста на "Шоуто на Слави" и го определи като недопостимо. Според него те са направили голяма и груба грешка.

"Това да се скъса снимката на президента минава някакви граници - граници, които и аз съм прекрачвал, но никога не съм си позволявал да късам вестници или снимката, на който и да е. А като офицер да късам снимката на главнокомандващия? Той може да е всякакъв - може да носи името Георги Първанов, Росен Плевнелиев, Жельо Желев, но това е главнокомандващия на българските въоръжени сили", добави той.

Президентът е един последователен човек, заема ясна, евроатлантическа позиция, коментира Петров. Според него не би трябвало да има наказание, защото и законът не го позволява, но то ще е отношението към хората.