Парламентарната група на БДЦ няма да се разпуска

Обрат след решението в петък, когато депутатите от формацията обявиха, че стават независими

08.06.2016 | 12:27 Редактор: Мария Аладжова
Парламентарната група на БДЦ няма да се разпуска

В петък групата на БДЦ в парламента беше на ръба на разпадането, след като петима депутати от нея обявиха, че ще станат независими, защото по искане на останалите девет бяха извадени от комисиите в НС. Днес обаче се оказа, че са седнали и са се разбрали и групата продължава да съществува, съобщи Dnes.bg

Само че вече няма да се казва БДЦ, ами БДЦ – Народен съюз.

Точно преди година групата на БДЦ отново бе застрашена от разпад, след като по това време новосъздадения Народен съюз на Румен Йончев поиска да напусне с формалния повод, че не добавят името на партията му в името на ПГ. Напрежението тогава обаче бе туширано.

След това обаче отново назря и така се стигна до заканата на зам.-председателя на парламента Явор Хайтов, Румен Йончев, Светлин Танчев, Георги Ковачев и Борислав Иглев, петимата от Народен съюз, че си тръгват и групата на БДЦ се разпада, защото броят на депутатите в нея ще е под минимума от десет. 

Въпреки че няма да станат независими, рокадите които парламентът направи в петък в комисиите в НС, остават, така че местата в в тях остават за депутатите от БДЦ, обясни Росен Петров.

БДЦ влезе в настоящия парламент като коалиция "България без цензура" с лидер Николай Бареков, но бе присвоена от хората на Христо Ковачки и прекръстена.