България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Светият синод бойкотира Всеправославния събор

"Формална среща, която не позволява дискусия", обясни в ефира на Bulgaria ON AIR митрополит Антоний

03.06.2016 | 07:47 Редактор: Тодор Петров
Светият синод бойкотира Всеправославния събор

Светият синод на Българската православна църква ще бойкотира Всеправославния събор. Има много процедурни въпроси, които не са включени в дневния ред. Опасенията са, че ние отиваме просто на формална среща, която не позволява дискусия. И ще се гласуват анблок въпросите, които бъдат поставени. Аргументът на нашата църква е, че избързването с провеждането на събора неглижира основни въпроси и не дава възможност да бъде обстойно прегледан животът на поместните православни църкви. 

Това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR митрополит Антоний, който увери, че ако съборът не бъде отложен, Синодът няма да участва в него,

"За да има пълнота трябва да присъстват всички поместни православни църкви. От 100 поставени въпроса за обсъждане, те са редуцирани до под 10. Трябва да се търси правилният компромис, който да удовлетвори всички църкви. Ние изтъкваме аргумент, че не сме за прекратяване на съборните действия, но за продължаване на дискусиите. Това е отдавна очакван събор с неочаквани резултати", каза още митрополит Антоний в студиото на Ганиела Ангелова и Симеон Белев.

Според него "не ни достига Хрисовата любов, с която можем да преодолеем всички проблеми". "Трябва да се засвидетелства единството на православните църкви. За да се стигне до обединение трябва да има диалог. Истината трябва да  бъде в неговата основа. Трябва да градим мостове и те да ни водят към единение", посочи митрополит Антоний.

Той коментира и шумния скандал с отец Дионисий.
 
"Не е наказан. Има комисия, която трябва да разгледа всички жалби и да се произнесе. Той не е заточен в момента, както се твърди. Светият синод ще отсъди справедливо, след като проучи обстойно този неприятен скандал."