България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фестивал на италианското кино завладява София за седмица

Режисьорите Красимир Иванов и Валерио Руйц, както и президентът на Италианската търговска камара Марко Монтеки, гости в студиото на Bulgaria ON AIR

01.06.2016 | 09:50 Редактор: Тодор Петров
Фестивал на италианското кино завладява София за седмица

Снощи в София стартира Фестивалът на италианското кино. Първата прожекция, "Зад белите очила", разказваща за първата жена в историята на световното кино Лина Вертмюлер, предизвика фурор сред публиката.

Очаквахме този голям интерес. Изненада ни реакцията на публиката, която щеше да ни разкъса вчера. Това е експериманетален фестивал, но трябва да съберем екип, а и да видим реакцията на спонсорите. Следващата година публиката ще види най-доброто от италианското кино. Много от американските продуценти вече правят филми по европейски тип. 

Това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR режисьорът Красимир Иванов. В студиото на телевизията гостуваха още президентът на Италианската търговска камара Марко Монтеки и режисьорът Валерио Руйц.

"Проектът се зароди между министерствата на културата на Италия и България. Радваме се, че за първи път извън пределите на Италия това събитие се провежда в България. Прокетът веднага се хареса от хората, от спонсорите също. За нас е от изключително важно значение да имаме София за партньор", коментира Марко Монтеки.

Според него "киното е в бизнеса и бизнесът е в киното", а американците могат да ни преподават тази материя. Монтеки подчерта, че трябва да се спонсорират колкото се може повече проекти, но не само държавата трябва да взима отношение, но и частният бизнес."Тъй като сме в епохата само на държавно финансиране, това трябва да се промени", призова Монтеки.

Италианският режисьор Валерио Руйц посочи, че европейското кино в момента вдъхновява американското. 

"Има много млади режисьори, които дебютират с комедийни филми. Документалните филми също жънат големи успехи, което преди не се случваше. В "Зад Белите очила" се крие един уникално красив свят. Тази професия абсолютно вече не е само мъжка. Още в нямото кино е имало жени режисьори и днес те са много. Вярвам, че едно от най-важните неща е, разказвайки историята, да не поставяш бариери между теб и публиката. Без да правим разлика дали филмът е драматичен, комедиен... Той трябва да може да говори на всякаква публика", разказа в ефира на Bulgaria ON AIR режисьорът.