Киноефектите, създадени от българи

Едни от най-добрите визуални и звукови ефекти в киното се създават в България

23.05.2016 | 14:40 Редактор: Ирина Георгиева
Киноефектите, създадени от българи

Едни от най-добрите визуални и звукови ефекти в киното се създават в България. И по-точно в центъра на нашата столица. 

Борис Бъчваров се срещна с едни от най-добрите специалисти в света в тази област. Как с много работа и талант българи могат да развият успешен бизнес в конкуренция с едни от най-големите глобални фирми?

Христо и Мартина са основатели на една от най-успешните български компании за звукови и визуални ефекти. Те имат различни съдби, но преди няколко години пътищата им се пресичат в Ирландия, където двамата работят по изготвянето на 3D ефекти за чуждестранни компании. Благодарение на опита и страстта си те решават само със собствени инвестиции да отворят офис в центъра на София. Целта им е да съберат екип, което не се оказва лесна задача. 

"На практика ние специализираме една не малка част от цялата триизмерна анимация. Сравнително сложно е и такива специалисти се намират трудно в целия свят, а не само в България", обясни Мартин.

Повечето от хората, които работят в тази област са самоуки и в началото правят ефекти само, защото им харесва. Такава е съдбата и на Мартин. Въпреки, че завършва социални дейности увлечението му към ефектите се превръща и в професия. Намирането на клиенти и реализирането на един от най-конкурентните пазари в света, обаче е по-различна задача. Опитът на Христо в областта и доверието, което е изградил в клиентите са ключови за успеха. 

"Основното нещо, което търсят клиентите е увереността и увереността, че ти можеш да направиш това, което те търсят в рамките на бюджета и на срока. Тази увереност се изгражда постепенно и започва в нашия случай с хора, които познават работата ни отпреди", посочи Христо.

И все пак големият въпрос остава. Защо двамата са избрали да се завърнат в България и да развиват бизнеса си у дома? А отговорът изглежда съвсем логичен.

"България предлага една много добра почва за IT индустрията като цяло, а не само за нашата работа, защото данъците в България са доста ниски и за ЕС. Тоест разходите за компанията са много по-ниски, и по-лесно можеш да оцелееш, когато типа бизнес е непостоянен", коментира Мартин.

Един от най-големите успехи на българската компания е създаването на ефектите за китайския филм "Моджин, Изгубената легенда", който е на второ място в историята по приходи в Поднебесната империя. И това не се е случило в някое скъпо холивудско студио, а в центъра на нашата столица.