fallback

Синодът заседава по разжалването на архимандрит Дионисий

Обвиненията срещу него са преувеличени, настоя пред Bulgaria ON AIR отец Никанор от Гигинския манастир

18.05.2016 | 09:17 Автор: Мария Аладжова

Днес Светият синод решава за разжалването на предстоятеля на храма "Св. Александър Невски" архимандрит Дионисий, който беше остро разкритикуван от миряни и духовни лица за това, че организира заря и гвардейски духов оркестър за посрещане на Възкресение Христово.

В подкрепа на Дионисий се организира група, която се закани, че ще организира протест-бдение пред сградата на Светия Синод, докато владиците обсъждат жалбите срещу Дионисий.

На негова страна застана и отец Никанор от Гигинския манастир: "Очевидно обиненията срещу него са несъстоятелни тъй като не отговарят на същината на исканото наказание".

По думите му заря на Великден е традиция, която се практикува в руската и гръцката православни църква. 

Що се отнася до твърденията, че Дионисий е искал от посетителите на храма 5 лв. за вход, отец Никанор обясни, че всъщност става въпрос за такса, искана от туроператори, които идват на посещение с туристически групи и съответно печелят пари за това. Парите, които Дионисий събирал всъщност били за храма, настоя свещеникът.

Според отец Никанор лична изгода стои в основата на отправените към духовника обвинения: "Това, което се случва в нашата църква, решенията в Българската православна църква, духът който цари, не се основава на Светото Евангелие. Правят се неща по различни съображения, по светски характер. Ние излизаме на коловоза, не стоим на камъка".

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback