България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Никъде не е доказано, че в България има радикален ислям, рече Джелал Фаик

Главният секретар на Главното мюфтийство пред Bulgaria ON AIR: Терористите не са забулени, а съвсем елегантно облечени

12.05.2016 | 11:18 Редактор: Ирина Георгиева
Никъде не е доказано, че в България има радикален ислям, рече Джелал Фаик

Нашият висш ислямски институт и духовните училища в България са гаранция, че в страната няма да се развие салафизъм или пък радикален ислям. Това мога да го кажа с ръка на сърцето. Никъде не е доказано, че има радикален ислям в България. Анализаторите могат да правят много анализи, но досега до Главното мюфтийство такава информация не е стигала. 

Това каза в Сутрешен блок на Bulgaria ON AIR Джелал Фаик, главен секретар на Главното мюфтийство в България. Фаик е категоричен, че няма основания да се опасяваме от салафизъм или от крайно радикални насторения в страната. 

"Виждате в списъка на ДАЕШ, че няма нито един български граждани", подчерта той. По думите му хората, които правят терористични атентати не са забулени, а съвсем елегантно облечени. 

Във връзка с въвеждането на забраната за носене на бурки, която влезе в сила днес за Пазарджик, Джелал Фаик съобщи, че официалната позиция по въпроса на Главното мюфтийство ще излезе скоро. 

"Забраната е сладка, ние не сме прорпоци не мое да кажем какво ще последва. Опасенията на Главното мюфтийство са, че като влезе тя в сила, поради неяснотата на дефиницята може да удари и самата традиционна забрадка", посочи той. "Неяснотата, която е в момента във всички законопроекти и наредби, накланя към мисълта, че се връщаме към времената в комунизма, когато беше забранено носенето нашлвари и забрадки", допълни Фаик.

"Бил съм във Франция и в Белгия, там съм учил. Във Франция забраната влезе по мое време, 2011 година. Един техен изследовател направи анализ и се видя, че до тази година в страната е имало около 2000 души облечени с бурки и по този начин. След тази забрана жените, които са с бурки са се увеличили, защото явно това води до съпротива и се смята за защита на жените мюсюлманки там", смята Фаик.

"В Корана има айед, в който се казва, че жената трябва да бъде покрита. Традиционните наши мюсюлмански учени казват, че е удачно лицето и ръцете да са открити, позволява се да са открити и ходилата. Затова ние не можем да кажем, че бурката е изцяло забранена от исляма или исляма укорява носенето й", каза още той. 

"По принцип в закона за личните документи се сваля забрадката, за да се видят ушите, но тук стои и другия проблем - когато жени с дълги коси се снимат този проблем не се коментира", категоричен е Джелал Фаик.

На въпрос как работят в Родопите през годините, Джелал Фаик каза, че не може да разбере защо се разделят на райони. 

'Както работим в Добруджа, в Лудогорието, в Северна България, така работим и в Родопите. Законът за всички нас е един, тъй че в Родопите не знам какво нередно има", заяви той.

По отношение на интеграцията в ромските махали, Фаик каза, че от Мюфтийството не могат да говорят, тъй като не са политици. 

Чуйте целия коментар в следващото видео: