България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От днес влиза в сила забраната за носене на бурки в Пазарджик

Правилата трябва да важат за всички, заяви пред Bulgaria ON AIR Благо Петров

12.05.2016 | 09:14 Редактор: Ирина Георгиева
От днес влиза в сила забраната за носене на бурки в Пазарджик

От днес влиза в сила забраната за носене на покривала и други аксесоари, пречещи на идентифициране на личността в Пазарджик. При първо нарушение глобата е 300 лева и 1000 лева при всяко следващо. 

В жива връзка в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR се включи Благо Петров, общински съветник от НФСБ. Според него забраната ще има ефект, тъй като още с приемането на забраната на 27 април, лицата, които носят покривала са намалели. 

"Правилата, които въведохме с тази наредба за обществения ред ще има своята роля", заяви той. "Формално погледнато до днес наредбата не е в сила, от днес нататък би трябвало органите, които се занимават с контрола за спазването й да започнат да действат."

По думите му от днес нататък предстои полиция и общински служители да вземат мерки, защото правилата трябва да важат за всички. 

Във връзка с това, че жени с никаб живеят предимно около джамията в квартал Изток в Пазарджик и за статута на храма, Благо Петров каза, че има слухове, че джамията не е законна. 

'Аз смятам да зададе този въпрос на кмета на Пазарджик, има определени съмнения, че не е законна. Доколкото знам е в частен имот, как така се правят храмове в частен имот на мен лично не ми е много ясно. Надявам се този въпрос да бъде разгледан от общинския съвет."

По отношение на твърденията на главния прокурор Сотир Цацаров, че поне първоначално се е плащало на жени да носят никаб, Благо Петров каза, че тези слухове не са от вчера, а от доста години насам. "В Смолян съм чувал същите слухове, но това е трудно доказуемо, защото хората, които би трябвало да го кажат никога няма да си признаят и да кажат, че вземат някакви пари, за да носят определени облекла", смята той. 

Благо Петров е категоричен, че тази практика трябва да бъде преустановена. 

"Повечето от хората в града и общината знаят, че много от сградите в квартал Изток са незаконни. Крайно време е да се вземат мерки и в това отношение", настоя той.