България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ген. Константин Попов: Да не подценяваме въоръжените ни сили!

Военните ни трябва да бъдат добре подготвени и добре мотивирани, коментира пред Bulgaria ON AIR началникът на отбраната

03.05.2016 | 09:18 Редактор: Мария Аладжова
Ген. Константин Попов: Да не подценяваме въоръжените ни сили!

Одобреният от Министерския съвет план за инвестиционен разход за нов тип самолети, нов целеви модулен патрулен кораб и ремонт на МиГ-29 предстои да бъде внесен в Народното събрание за обсъждане през май. Това съобщи в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR началникът на отбраната ген. Константин Попов.

След като бъде представен на вниманието на народните представители, ще стартира процедура по подаване на документи и избор на новите машини. 

"Държавата е длъжник на сухопътните сили. В момента представяме и трите проекта в НС на трите парламентарни групи. Опитваме се да обясним, че сме един механизъм, че работим заедно и заедно изпълняваме задачите", обясни Попов. 

Той допълни, че след като бъде осигурена техниката, ще бъде иразходвано време и за учение и координация между флота, авиаията и сухопътните войски. По думите му първите самолети ще пристигнат през 2018 - 2019 г.

"Но все пак да не подценяваме българските въоръжени сили, този, който ни подцени, най-накрая ще сгреши", добави началикът на отбраната.

Макар и ключова, само модернизацията на българската армия, не е единственото условие за нейната ефективност, подчерта Попов:

"Тук е необходимо да се погледнат и хората, които трябва да бъдат добре подготвени и много важно - добре мотивирани. Разбира се, интеграцията в НАТО, както и между ведомствата и в самото министертсво и въоръжени сили", посочи той.

Началникът на отбраната беше категоричен, че задачите на армията не могат да бъдат обхванати от двама министри. Той изрази мнение, че при наличието на проблем, съответните органи не търсят начин за решаването му, а само си прехвърлят отговорността.

Попов подчерта, че диалогът е необходим повече от всякога, не само заради поетите през 2014 г. ангажименти към НАТО, но и заради бързо пронемянащата се ситуация в региона: 

"Имаме своите ангажименти към Североатлантическия съюз, но и към България. Това е наш пръв приоритет. Географски България е разположена на едно много интересно място. Виждате проблемите в Източна Украйна и в Сирия. Хубавото е, че ние все още сме остров на стабилност", заяви той.

Що се отнася до предстоящия военен парад на Гергьовден, в него вече са заявили участие военноморските сили с многоцелевия военноморски вертолет "AS 565 MB PANTHER", пилотите 1-ви клас и транспортната авиация.

"Това е българската армия - има и такива хора, които искат да работят и в почивния си ден", заключи Попов.