Присъствието на НАТО в България трябва да се увеличи, убеден е Росен Плевнелиев

"Споделяме този приоритет", заяви държавният глава по време на срещата с президента на Полша Анджей Дуда

18.04.2016 | 14:30 Редактор: Мария Аладжова
Присъствието на НАТО в България трябва да се увеличи, убеден е Росен Плевнелиев

Увеличаване на военното присъствие на НАТО в България и усилено сътрудничество с алианса - това бяха основните акценти от съвместната пресконференция на президента Росен Плевнелив и държавния глава на Полша Анджей Дуда, предаде "Фокус".

Двамата обсъдиха двустранните отношения между България и Полша, както и съвместните проекти, по които работим с полската страна. Единият от тях - за ремонт на шест двигателя за МиГ-29 в Полша, ще струва на държавата малко над 12 млн. лв. 

"Това, че видяхме удължаването на летателната годност на българските самолети МИГ-29 по един достоен начин с помощта на Полша да започне да се случва е само повод да благодарим и да се радваме, че отваряме още по-широки хоризонти за сътрудничество“, посочи Плевнелиев. 

По думите му двамата с Дуда са разговаряли и за предстоящата Среща на върха на Алианса през юли във Варшава. Българският президент изтъкна, че не се съмнява в успешната реализация на срещата, "която ще допринесе за задълбочаване на колективната сигурност още повече".

Същевременно България вече е започнала да увеличава военния си бюджет, увери Плевнелиев: „Военното присъствие на НАТО в региона безспорно трябва да се увеличи. Споделяме този приоритет и имаме не едно и две съвместни учения и тренировки в региона. Същевременно заедно открихме щабните елементи на НАТО, което ще помогнат нашите усилия и ще съдействат на този процес на засилване на колективната сигурност на Изток“.

В началото на месеца зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов съобщи пред Bulgaria ON AIR, че в стратегията на ведомството, съгласно изискванията на НАТО, е заложено България да достигне военен разход в размер от 2% от БВП до 2024 г. По думите му държавата вече е отчела увеличение на разходите за армията от 200 млн. лева повече в сравнение с миналата година.

Изискването е в сила за всички страни-членки на НАТО, обясни още Запрянов, а целта е да се ограничи зависимостта от трети държави извън алианса.

Диалогът НАТО-Русия

„Ние всички сме обединени около своите принципи в отстояването на нашите външно-политически приоритети по отношение на Русия и да, ние трябва да покажем характер, трябва да отстояваме своите ценности и да се противопоставим тогава, когато правилата се нарушават и независими суверенни държави се оказват със замразени конфликти или част от тяхната територия се окаже окупирана “, заяви още българският президент относно конфликта в Източна Украйна.

Той подчерта че България и Полша са били едни от първите държави, които са осъдили "руската агресия" и анексирането на Крим. По думите на президента за България е "изключително важно правата на малцинствата в Украйна да бъдат гарантирани в съответствие с европейските стандарти“.