България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Църквата в Беренде - един уникален храм със стенописи под заплаха

"Смятах, че когато алармирам държавните органи и привлека съмишленици, нещата ще тръгнат. Не се оказа така", разказва пред Bulgaria ON AIR Венцислав Аспарухов

28.04.2016 | 09:50 Редактор: Луиза Божинова
Църквата в Беренде - един уникален храм със стенописи под заплаха

"Църквата "Св. Петър" в Беренде е уникална с това, че в нея са запазени стенописите, такива каквито са ни оставени от дедите. Тя не е реставрирана, разрушавана, всеки един камък е така, както са го оставили старите майстори", разказва в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR Венцислав Аспарухов, създател на фондация "Беренде", бореща се за спасяването на храма. "През 70-те години е правена само една частична реконструкция на покрива от Института за паметници на културата", посочва Аспарухов. По думите му в момента  всички държавни институции, които имат отношение към паметници на културата, са известени не от вчера за състоянието на този паметник. Но реакциите им се свеждат до уверение, че "обръщат внимание".

"Църквата винаги е имала нужда от реставрация и поддръжка, но беше в едно сравнително латентно състояние. 2007 година обаче крадците на цветни метали разбиха покрива, за да откраднат медния обков на стрехите. Оттам тръгна трагичното, защото покривът беше разбит, старите каменни плочи бяха разхвърляни в околността, тухленото покритие по тях разчупено. Дъждът проникваше през свода, ситуацията беше много трагична", разказва в ефир Аспарухов, който след разбиването на покрива е предприел спасителното му покриване с мушама.

"След това започна дейността и инициативата за спасяване на църквата. Аз смятах, че когато алармирам държавните органи и привлека съмишленици ще получим съдействие и нещата ще тръгнат. Не се оказа така", заяви той.

В църквата в село Беренде, което се намира на 50 км от София, има стенописи, които не се срещат в нито един български храм, като например интересни изображения на Константин-Кирил Философ, както и иконографска  композиция Успение Богородично.

"Стенописите са уникални като качеството си. Целият живопис на ансамбъла е запазен. Няма друго място, където толкова ценни стенописи да са запазени в толкова голяма част", посочи Аспарухов.

Храмът е построен през 13 век, по времето на Цар Иван Асен II. Село Беренде е възникнало по това време, а наименованието му е свързано с "берендеите", които са кумани, преминали на служба при руските князе.

"Иван Асен II като малък, след убийството на чичо му, е изведен при куманите, след това е прехвърлен в руското галическо княжество и оттам се връща с наемна войска и възстановява царстването си в България. Именно берендеите са тази наемна войска, с която той се връща в България", каза Венцислав Аспарухов.

Той заяви, че има един сектор от църквата, където стенописите липсват, но там информацията е, че са свалени и прибрани "незнайно къде", а този над входа е унищожен от атмосферните условия.

"Може би началото на миналия век е снета част от изображението на Иван Асен. Цялата предна западна фасада на църквата е била изографисана с родословното дърво на Асеневци. Имаше съвсем бледи следи от цялостната живописна украса, в рамката на вратата е могло да се доби представа за тази украса", заяви той.

За съжаление предишният свещеник, който е покойник, боядисал с вар цялата църква и е унищожил част от стенописите.

На въпрос кой позволява на подобни "специалисти" да работят върху паметници на културата, Аспарухов каза, че може би е незаинтересованост, липса на контрол.

 

Цялото интервю вижте във видеото: