България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спортът не е бакалия, на ЦСКА трябва да се позволи да продължи живота си!

Футболът е на обществото и на спортистите, а не на счетоводителите, настоя Георги Атанасов пред Bulgaria ON AIR

21.04.2016 | 10:34 Редактор: Луиза Божинова
Спортът не е бакалия, на ЦСКА трябва да се позволи да продължи живота си!

Футболът не може да бъде на счетоводителите и юристите. Той е на хората, на обществото, на спортистите. Най-мъдрото решение е да се позволи на ЦСКА да продължи живота си юридически, коментира в предаването "Сутрешен блок" журналистът и спортен анализатор Георги Атанасов.

"Спортът не е бакалница, не е само букви и алинеи, не е само игра на нормативи и четене на закона като дявол Евангелието. Спортът е състезание, социална човешка дейност", подчерта той.

"На ЦСКА трбва да се позволи това, което е било позволено на Берое, Ботев-Пловдив, Нефтохимик, Мездра, Лудогорец, Локомотив-Пловдив, нищо повече. Една нова юридическа регистрация или някаква юридическа форма на съществуване на клуба, в елита, където му е мястото. А тези, които са бъркали в меда и са нарушили законите, предишните ръководители на клуба - Темида да ги чака", категоричен бе Атанасов.
 
По думите му виновни за състоянието на отбора на "червените" са редица собственици, а футболисти и треньори нямат никаква вина, освен в конкретни професионални аспекти.

"Всичко започна след 10 ноември, от началото на така наречения преход, когато ЦСКА беше анатемостан като комунистически отбор. Нещата се натрупаха с лоши управления и ръководства на отбора", посочи Атанасов.

На въпрос как се стигна до В група, журналистът каза, че нещата са започнали от политическа тенденция и двоен стандарт на държавата към ЦСКА.

"Натрупаха се корупционни практики вътре в ръководставата на "Армията", които източваха клуба отвътре чрез комисионни договори и най-различни абсурди", добави той.

По думите му Българският футболен съюз (БФС) е част от сивата или полусивата икономика на България, който се интересува от корпоративния интерес на една част хора, "докопали се до безмандатна власт".

"Около 12 години групата на Боби Михайлов са се окопали във властта във Футболния съюз. В това време България се срути до петдесето, стотно място в ранглистите на ФИФА", каза анализаторът.

На въпрос дали това се дължи само на лошо управление, той е заяви, че не е само на лошо управление, но "рибата мирише на главата."

В студиото Георги Атанасов показа извадка - група юристи по букви и алинеи показват как БФС досега е нарушавал собствените си правили или ги е заобикалял в десетки казуси, но не и за ЦСКА.

"Например през 2010 година Лудогорец изведнъж преформатира юридическата си рамка от дружество с нестопанска цел в акционерно. И даже през 2012 година участва за пръв път в Европа, без да е спазен срокът от 3 години членство в БФС", посочи анализаторът.

Той подчерта и случаят с Берое, който до преди пет години е бил във фалит, а след продаването му "за символична сума" на спортните права (т.е правото за участие в първенството) на държавната фирма "ТЕЦ Марица-Изток 2". "И от тогава вече Берое се храни богато с пет-шест милиона лева на месец", подчерта Атанасов.

"Не са само Берое и Лудогорец. Подобни врътки с прехвърляне на собственост, със замитане на стари проблеми, с нови регистрации на дружества, прехвърляне на спортни права, различни такива адвокатски номера са прилагани многократно и в Бургас, и в Пловдив, и в Пазарджик", категоричен бе Атанасов.

По думите му в БФС няма явни цесекари. "Кой е явният цесекар? Лечков или Костадинов, които работят непрекъснато срещу ЦСКА?", попита Атанасов. "Спонсорите по никакъв начин не отиват на "Армията" и в другите спортове на ЦСКА, те се спират политически, докато в същото време се редят на опашка на "Герена", при положение че миналата година ЦСКА спечели шест поредни победи над Левски по време на столетния юбилей на сините", заяви спортният журналист.

Според него А група е докарана до "ерзац": "Играят някакви си 8-9 отбора, 3-4 мача на седмица, никой не се интересува. По села и паланки ЦСКА играе пред повече публика, отколкото шампиона Лудогорец".

Във връзка със засиленото охраняване на вчерашния протест на привържениците на ЦСКА Атанасов определи засилените мерки за сигурност като "преекспонирана история" и заяви, че колкото и да е пазен БФС от жандармерия, рано или късно нещо ще избие това недоволство и чувство за несправедливост.

 

Цялото интервю вижте във видеото: