България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Около 2% от бежанците са с документи, издадени от Ислямска държава

Това показва швейцарско проучване, цитирано от дипломта Леа Коен

14.04.2016 | 10:23 Редактор: Ирина Георгиева
Около 2% от бежанците са с документи, издадени от Ислямска държава

"Гражданските патрули" - тема, която много непродуктивно се изкарва от контекста. Това коментира дипломатът Леа Коен в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според нея има разлика между демонстрации и истински действия, а по думите и случаите от последните дни клонят към първото.

Във Франция, Швейцария и други страни има звена, които не са въоръжени, нямат право да арестуват, но имат право да пазят културни центрове, отбеляза тя.

Какъв е контекстът? Леа Коен го разгледа от гледната точка на Швейцария, защото по думите й оттам е разглеждала казуса.

"Съвсем наскоро излезе една много интересна книга от френски анализатор, която се казва "Разширението на войната", защото знаете, че Европа вече се говори открито, че по някакъв начин се намираме във война. Тя не е конвенционална, защото няма държава срещу държава, армия срещу армия, щик срещу щик. Има една образувание, което се нарича Ислямска държава (ИД), има две столици Ракка и Мосул, има своя валута, армия, правителство, банки и т.н.", заяви тя.

ИД е едно криминално образувание, то се кичи със знамето на исляма, но всъщност дали е ислямът е друг въпрос, посочи още дипломатът. Тя посочи, че ИД е обявила война на целия цивилизован свят, тъй като иска да установи халифат и хората, които срещаме като чужденци са най-първите заселници. Това са тези, които бягат от тази война, поясни тя.

"Когато хората бягат от война, те взимат децата си, малко храна, куп дрехи и понякога нямат документи. Човечеството никога не се учи от историята си. Сред тези чужденци има един процент, които са хора с фалшиви документи. Според швейцарско изследване, се смята, че има около 2% от тези хора, които наистина влизат с напълно редовни документи, но изработени от Ислямска държава", отбеляза още Коен.

Ислямска държава преди да се установи териториално, се е установила нелегално, поради което много от тези спящи клетки, съществуват повече от 10 години, посочи още тя.

Всяка страна сама се справя с интеграцията, заяви Коен. Според нея думата "толерантност" е вредна, защото това означава да "търпиш някого", "тоест не да интегрираш, закриляш и не да живееш с него. Поставили сме толкова ниско летвата си, че сме я поставили на ниво да търпим някого. България е на много ниско ниво по начина, по който се отнасяме към другите хора".

Гетовизацията не е насилствена, а тя се оформи от самите пришълци, които пристигаха с времето в Европа, коментира още Коен. По думите й това оформи една среда, в която някои процеси за интеграцията стават много по-трудно. "Те идват да се заселят, да отгледат децата си, а това, което проспахме е - радикалният ислям, но той не се създава в тази среда".

"Това са затворите, например във Франция - в тях 45% от задържаните с ислямско вероизповедание, което се дължи на социални причини, а не на ИД. В тези затвори започна индоктриниране, тъй като социалният режим позволява изповядването на ислям там и тези радикални имами са проповядвали за ИД", посочи тя като добави, че повечето членове на ИД са криминално проявени.

Ние ще трябва да свикнем с тази нова война, защото ще продължи десетилетия, прогнозира още Коен. Според нея обаче не може да се демонизира изповядването на ислям и носенето на бурки.

Чуйте: