България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Духът на поета" на европарламентарна сцена в Брюксел

Евродепутатът Андрей Новаков и актьорът Валентин Танев разказват пред Bulgaria ON AIR как се е родила идеята за пренасянето на постановката в ЕП

01.03.2016 | 11:00 Редактор: Луиза Божинова

Прекрасна страна имаме! Погледнете Витоша колко е прекрасна! Има ли друга столица с такова разположение? Няма. Ние просто сме си навели главите и ровим надолу. Трябва да погледнем малко нагоре.

Това каза актьорът Валентин Танев в предаването "Сутрешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR. 

Двамата с евродепутата от Европейската народна партия (ЕНП) Андрей Новаков обсъждаха постановката "Духът на поета", която ще се играе в Брюксел на 3-ти март. 

"За нас е изключително предизвикателство точно в Европарламента това нещо да бъде направено, то няма да бъде в истинския си вид, но ще бъде игрално направено, в пленарна зала", издаде Танев. 

На въпрос кой е духът, който в момента витае в България, Танев отговори кратко: "На разрухата". 

"Ние трябва от време на време да се връщаме към историята. Строителите на съвременна България са направили неща, които все още ползваме - и сградата на Народното събрание, и всичките неща, които са в София, те са построени по това време. И сградата на Народния театър, всичко това е било с волята и амбицията на тези хора. Онези хора са работили с други мерки, за съжаление сега, в момента са поставени много малки цели", каза той. 

Заобикалят ни прекалено много негативни неща, смята Андрей Новаков. По думите му българите прекалено много сме се "забили" само в лошите неща. 

"Не се случват само те. Мой колега преди 3 дни изпрати мейл до всички евродепутати с линк към боя на Околовръстното и каза: "Това е България". Не, не е това България!", настоя той. 

„Българският народ не са хората от Околовръстното. Повечето хора стават в шест и отиват на работа, връщат се и се грижат за децата си прекрасно. Дават бизнес, създават семейство. 
Енергията, която взимаш именно от българите в чужбина е по-силна от тази тук, защото там всеки е взел България със себе си и дори на 3000 км той се гордее, той плаче, когато чуе българска музика, когато види други българи", заключи евродепутатът.