България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Безопасни ли са спорните ваксини "Пентаксим" и "Еувакс"?

Темата коментираха Николай Костов и д-р Гергана Николова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

05.02.2016 | 16:45 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Архив

Спорните ваксини "Пентаксим" и "Еувакс" най-вероятно са безопасни, но това трябва да се докаже с нужните документи и разрешителни. Това коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му двете ваксини, предмет на дарението нямат разрешение за употреба в България.

"Искам да поясня това понятие, защото според мен се спекулира с него. Разрешението за употреба е едно дълга и сложна процедура, която изисква множество документи, цяло досие на продукта и те служат, за да се докаже, че лекарственият продукт е относително безопасен. Всякакви твърдени - аз или министърът да твърди, че ваксината е безопасна при условие, че няма обективни доказателства за това, тоест няма разрешение за употреба е просто лично мнение и нищо повече. Има си процедури и те трябва да бъдат спазени. Винаги има потенциален риск без разрешение за употреба, но най-вероятно са безопасни," - обясни Костов.

Още по темата

Междувременно д-р Гергана Николова от Сдружението на общопрактикуващите лекари заяви, че няма основаните родителите да се притесняват каква ваксина - турска или френска - ще сложат на детето си. По думите й мнението на общопрактикуващите лекари е, че въпросът се е политизирал и е поставил ваксинната профилактика под въпрос. По този начин в риск се поставят много деца, които подлижат на ваксиниране в момента.

"Проблемът за спирането й е чисто технически, а именно защото тя не се внася от членка на ЕС. Оттам идват от възраженията. Никой все още не е възразил срещу бионаличност й", добави д-р Николова.

"Не мога да кажа, че ваксини за 100 хил. деца е нещо лошо. Мен ме удовлетворява това, че децата са минали през имунизационния си статус според възрастта. Това, че не са спазени търговските и икономическите правила мен не ме бърка", подчерта тя.

За да няма риск от епидемии трябва 90-94% от подлежащите на имунизация да бъдат имунизирани, коментира още д-р Николова и поясни, че когато падне нивото на ваксинираните деца се увеличава рискът от епидемия.

Д-р Николова сравни една турска и една френска ваксина. Тя показа, че нито в логото, нито в съставките на двете има някаква разлика. Костов обаче контрира, че опаковката не е достатъчно доказателство и са нужни разрешителни.

"Дори и да няма търг и да не са доставени през официалния начин, то има инструменти и е можело да внесем ваксините от друга европейска държава", допълни Костов.