България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В. Кънев: Няма да се стигне до газова криза в България на 1 януари 2016г.

Има алтернатива за доставки на газ и това е газохранилището в Чирен

31.12.2015 | 09:48 Редактор: Ирина Георгиева
В. Кънев: Няма да се стигне до газова криза в България на 1 януари 2016г.

Няма да се стигне до газова криза в България на 1 януари 2016г. Това прогнозира енергийният експерт Валентин Кънев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, по повод съобщението от 30 декември, че е възможно "Газпром Експорт" да спре доставките на природен газ към "Овергаз Инк." - по-късно опровергано от българо-руското дружество.

"Най-вероятно има някакви недоразумения и документални уточнения, които трябва да се направят по отношение на доставките на газ и заявките, които трябва да се поддават от "Овергаз" към "Газпром" за доставка към абонатите на "Овергаз"." - поясни Кънев.

Не съществуват дългови проблеми между "Овергаз" и "Газпром", смята енергийният експерт. Той повтори тезата си, че най-вероятно има документи, които не са добре изчистени между двете компании. Все пак "Овергаз" е компания на "Газпром", отбеляза Кънев.

рябва да се има предвид, че се намираме в монополна ситуация на доставки на газ и винаги ще има съмнения, че при една или друга възникнала ситуация може да се получи, така че монополното доставяне да предизвика някакви съмнения, че това може да бъде продължено и от някакви други сфери на влияние- например политическо влияние." - коментира енергийният експерт.

"Овергаз" има между 10%-15% пазарен дял от доставките на газ в България - това е около 300 - 400 млн. куб. метра/годишно и най-уязвими са битовите потребители, които се отопляват на газ, отбеляза експертът. Според него държавата и правителството взимат конкретни мерки и те са насочени по-скоро за осигуряване на сигурността на доставките, така че да се избегне криза.

Има алтернатива за доставки на газ и това е газохранилището в Чирен, посочи Кънев. По думите му то може да покрие нуждите, но зимният период не е цялото потребление, а само 1/3 от него.

"Другата алтернатива, ако спре цялата доставка на газ (хипотеза, която в момента не съществува) е възможно реверсиране от поддаване на газ от Гърция. След построяването на компресорните станции и някои подобрения, които бяха направени на точките на границата с Гърция - газопреносната система - това е възможно." - добави Кънев.

Енергийният експерт коментира твърдението, че в началото на 2013 г. Москва е заплашила България със спиране на доставките по този начин:

"Не бих казал, че ставаше въпрос за заплашване на страната. Ставаше въпрос, че това би могло да се случи, ако Украйна не изпълни ангажиментите си по транзита, но виждаме, че Украйна изпълнява ангажимнентите си по транзитиране на газ, както и в момента, както се случи и преди това. Украйна отказа доставки на газ от Русия, но транзитираше към Европа, Балканският полуостров, а в това число и България." - поясни Кънев.

Цената, на която купуваме газ от Русия е много ниска, смята експертът. По думите му падането на цената на нефта е рефлектирало върху тази на газта.

Вижте интервюто на Борислав Петров: