Газпром няма да спре доставките на газ за битовите потребители в България

Никой от клиентите на "Овергаз Инк." не е застрашен от спиране на снабдяването с природен газ

31.12.2015 | 08:18 Редактор: Ирина Георгиева
Газпром няма да спре доставките на газ за битовите потребители в България

"Овергаз Инк." не е получавала писмо от "Газпром Експорт", че предстои спиране на природния газ от 1 януари 2016 година, съобщиха от "Овергаз". Компанията има сключен дългосрочен договор за доставка на синьо гориво с руското дружество до 2017г.

"Овергаз Инк." изпълнява всички поети ангажименти към контрагентите си. Компанията няма просрочени дългове към "Газпром Експорт", а нормални текущи задължения по доставката на газ.

"Овергаз Инк." е доставчик на синьо гориво за газоразпределителни дружества и индустриални абонати в страната. Най-големи са доставяните количествата за "Овергаз Мрежи", чиито потребители са над 55 хиляди домакинства и 3000 стопански консуматори.

Никой от клиентите на компанията не е застрашен от спиране на снабдяването с природен газ.

На 30 декември вечерта премиерът Бойко Борисов свика спешна среща с всички шефове на енергийни дружества у нас,  потвърдиха от МС за Агенция "Фокус". Причината за извънредното заседание беше посочена като изненадващо писмо от руската фирма "Газпром Експорт" до българо-руското дружество "Овергаз", което информира, че от 1 януари 2016 г. се предвижда 0 количество газ за всички битови потребители в България.

Беше обявено още, че известието е получено на 30 декември през деня във фирмата, която осигурява тръбите за газа "Булгартрансгаз", а копие от него имал и Сашо Дончев, собственик на "Овергаз Инк АД" и посредник на газовите доставки от руския "Газпром".

В ефира на Нова телевизия изпълнителният директор на БЕХ Жаклeн Коен съобщи, че "към настоящия момент "Газпром Експорт" не предвижда доставки за "Овергаз" от 1 януари 2016 г."

За срещата в МС потвърди и изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен и обясни, че премиерът е дал инструкции и държавните дружества "Булгаргаз” и "Булгартрансгаз” имат готовност, в момента в който "Овергаз” се обърне към тях да получи доставките.

В началото на 2013 г. Москва също заплаши България със спиране на доставките.