България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Славея Христова: Референдумът не е жертва не местните избори

Активността на този референдум е много добра предвид това, че въпросът от трите предложени не е най-атрактивният, смята Христова

26.10.2015 | 10:54 Редактор: Ирина Георгиева
Славея Христова: Референдумът не е жертва не местните избори

Референдумът не е жертва не местните избори, а по-скоро на амбициите на някои политици и кръгове да неглижират мнението на хората, смята изпълнителния директор на "Блокан Асист" Славея Христова. В Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR тя заяви, че активността на този референдум е изключително добра предвид факта, че въпросът от трите, които бяха предложени не беше най-атрактивният.

"Преди да се поиска мнението на хората било чрез референдум или чрез публични обсъждания - първо се създава софтуер, правят се тестове на ниво община или на ниво район преди да се премине към такова гласуване. Виждаме, че това не се прави, защото няма интерес." - поясни Христова.

Между 30% и 35% за гласуване на референдум никак не са малко, смята Христова. По думите й това са над 2 млн. избиратели.

"Не знам дали някой съвременен политик с претенции за съвременно и добро управление би могъл да подцени мнението на повече от 1/3 от избирателите." - посочи Христова.

Максималният кворум в някои европейски страни е именно 30%, за да бъде признат референдумът за действителен, поясни Христова и даде за пример Румъния, където именно толкова е процентът.

Въпросът трябва да влезе за обсъждане в НС като до 2 месеца това обсъждане трябва да се състои и НС трябва да се произнесе дали да се въведе електронно гласуване или ако надделеят гласовете, които бяха за по-генералните проблеми в закона за прякото участие."- посочи Христова.

Чуйте целия разговор в следващото видео: