fallback

Ще има ли от 2016 електронно кандидатстване за гимназистите

Такева: Вината за слабите оценки е и при експертите, формулирали темите

25.06.2015 | 12:41 Автор: Радослава Димитрова

Големият брой слаби оценки на матурите тази година не са по вина единствено на учениците. Много са грешките при формулиране на задачите по математика, а някои от въпросите по български език и литература не са били изучавани в училищата предварително, обясни председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

 

3000 двойки на матурата по български език след 7кл

 

"Не трябва да се обвиняват децата, вината да се потърси и при хората, които формулират темите", каза Янка Такева. "Министерството и експертите трябва да се съобразят с възрастовите възможности и да не подлагаме децата на такива стресови ситуации".

В Сутрешния блок на България Он Ер на 25 юни 2015 Янка Такева потвърди нуждата от реформа в системата и повишаването на дела от БВП за образованието до 4.5 процента през 2016 година.

Председателят на синдиката Янка Такева коментира и двата проблема, които се появиха около класирането. По думите й достоверната информация относно класирането на гимназистите трябва да се търси предимно на сайтовете на регионалните инспекторати в страната и на Министерството на образованието.

А за това, че работното време на родителите съвпада с това на училищата-гнезда за приемане на документи, Такева обяви, че се обмисля промяна в механизма за кандидатстване след 7 клас:

Мможе би ще се въведе електронно кандидатстване, за да се улеснят самите родители", каза Янка Такева. „Ако постигнем консенсус с Министерството на образованието, следващата кампания може да бъде по-облекчена“.

По отношение на предварителното изтичане на темите и отговорите на матурите за 12 клас, Такева смята, че българските учители са понесли една вина, която не е тяхна.

"Тази вина трябва да се търси на друго място – във фирмите, които разпространяват задачите, в самите ученици, защото те са изключително изобретателни", каза тя.

Вижте целия разговор във видеото от Сутрешния блок

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback