fallback

М. Кукушева: КЕВР не трябва да се намесва на свободния енергиен пазар

08.06.2015 | 13:07 Автор: Радослава Димитрова
Рязкото повишаване на цената на тока за бизнеса ще се отрази негативно на всички, каза в ефира на телевизия България Он Ер председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.
 

Още по темата

Комисията за енергийно и водно регулиране не трябва да определя цената на електроенергия на свободния пазар. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Според нея отговорността на бизнеса към държавата е да плаща всичките си данъци, а таксата „задължение към обществото“ ще натовари допълнително големите енергийни потребители. Кукушева е на мнение, че трябва да се намали ДДС, който плащат българите, за да се увеличи потреблението на електроенергия. Тя е категорична, че ЕРП-тата нямат право да настояват за повишаване на цените, заради разходите им по поддръжката на електропреносната мрежа. Дружествата имат 15% признаваеми загуби, които напълно се покриват от държавата, уточни експертът.
 
Председателят на Съюза на енергетиците Николай Драгомиров е на мнение, че влиянието на КЕВР върху свободния енергиен пазар се дължи на политически натиск. Според него реалната цена на електроенергията за битовите потребители е с 30 ст. по-висока от сегашната, но политиците не искат поскъпване на тока заради предстоящите избори. Той допълни, че Министерството на труда и социалната политика има отговорността да подпомага финансово хората, които не могат да си покрият задълженията за електроенергия. По този начин трябва да се намалят дълговете на битовите потребители към сектора.
 

fallback
Още от България сутрин
fallback