България сутрин

Начален часВсеки делник от 9:30 часа
още

Пием все по-хубави вина, изнасяме много малко и не се рекламираме изобщо

Винопроизводителите трябва да бъдат подпомагани повече, смята Емил Коралов

23.06.2025 • 11:48 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger

Какво вино пием, сменят ли се вкусовете ни през годините и каква реколта да очакваме?

"В България пием все по-хубави вина в последните 20 години. В някаква степен - по-малко, което зависи от гледната точка дали е добре. Качеството на виното рязко се повиши, това се дължи в скока на качеството на българското вино и на вноса", заяви в "България сутрин" Емил Коралов, член на УС НА Българската асоциация на винените професионалисти.

Гостът отбеляза, че вече не сме много напред в класациите като количество и качество на виното: "Сега сме някъде в края на втората десетка".

"В България все още преобладават международните сортове - каберне совиньон, мерло, совиньон блан, има и доста шардоне. Тенденцията в Европа е интересът да се засилва към локалните сортове. Посоката започва да се обръща, но все още лидери са международните сортове. Би ми се искало да видя повече местни вина. Винарите успяват по-лесно да ги реализират, тогава когато са добри. Интересът на чужденците е много по-голям към тях", обясни Коралов пред Bulgaria ON AIR.

340 са официално регистрираните винопроизводители в България, но реално действащите са между 120 и 130, стана ясно от думите му.

Родните винопроизводители не са особено подпомогнати и финансирани

"Българското вино страда от липсата на достатъчно субсидии на ниво грозде. Това ни прави доста неконкурентоспособни. Вината от Испания и Италия са щедро субсидирани. Държавата трябва да бъде по-настоятелна към европейските институции. България не е особено позната на външните пазари, в момента не се рекламираме", подчерта Коралов.

Специалистът отбеляза, че ситуацията с виното в света е много сложна заради промяната на климата. В България ще трябва на някои места да се сменят отглежданите сортове.

"Никога не се е случвало толкова рано да се бере гроздето, както през миналата 2024 г. Работна ръка няма. Изнасяме малко вино, можем да изнасяме много повече. Качествените български вина пробиват в топ ресторанти в Европа. Трябва ни дългосрочна стратегия", заключи Коралов.

Снимка: Pixabay


  • Последни
  • Четени
България сутрин виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички