Американски изследователи твърдят, че ежедневната консумацията на грозде може да подобри мускулната функция и това се случва, защото то повлиява определена генна експресия. Констатацията едва ли ще бъде в полза на бодибилдъри, но е от особено голямо значение за хората, които забелязват промените в тялото си, настъпващи с възрастта, и конкретно, че от един момент нататък започваме да губим мускулна маса като естествена част от стареенето.
Според учените, ежедневното включване на грозде в менюто може да повлияе на генна експресия на мускулите, което потенциално поддържа мускулната маса и функция.
Консумацията на грозде не за първи път се обвързва с благоприятно въздействие върху здравето. Да знаем, че е сладко и богато на захари, но изследователи през последните години представят на обществеността и факти за неговата полза за сърдечното, бъбречното здраве, очите, стомашно-чревния тракт или кожата.
Ежедневната консумация на грозде значително променя експресията на мускулни гени, с по-изразен ефект при жените, което в крайна сметка сближава мускулните характеристики на мъжете и жените на метаболитно ниво.
Според авторите, включването на гроздето в ежедневното хранене може да допълни традиционните стратегии за поддържане на мускулите като занимания със спорт и придържане към по-богато на белтъчини меню.
Гроздето е богато на фитохимикали. То повлиява здравето чрез нутригеномни механизми, а не с директни химични взаимодействия, поясняват изследователите. Доброволците включени в проекта са консумирали по две порции грозде на ден. Неочаквано за учените мускулите и при мъжете, и при жените впоследствие оформят сходен фенотип – за сравнение, в контролните проучвания се наблюдават големи разлики между мускулите при мъжете и при жените.
Четете повече в Puls.bg.
Снимка: pixabay