"Надеждите ни бяха свързани с оцеляването на нашия бизнес. Оказа се, че цените толкова много скочиха, че се нарушава потребителското търсене. ДДС-то като косвен данък е в защита на крайния потребител. Искаме да бъдем конкурентоспособни, искаме да бъдем ситуирани на пазара както и другите европейски държави", заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров в "България сутрин".
Според него реалното ДДС в обектите е около 15%.
"Борбата ни е да се запази диференцираната ставка само върху предлаганата от нас храна, както беше и досега - от 9%. Алкохолните напитки винаги са били на 20%. При едно нормално заведение статистиката показва, че стокооборотът се дели около 50/50", допълни Димитров за Bulgaria ON AIR.
Хора, които не са били в системата, дават становища, изтъкна той.
"Късаха се ризи колко било хубаво да бъде висок данъкът. Убеждаваха крайния потребител, че това е ресторантьорски данък, а това е един косвен данък за крайния потребител. Направихме много срещи. Разбираме, че държавата е под натиск, но не мисля, че притискайки бизнеса по този начин, ще постъпят необходимите извлечения в хазната. Хората се притискат, започват да съкращават персонал и това, което е заложено в бюджета, няма да бъде реализирано. Януари и февруари хората не могат да си покрият разходите. Вече има доста затворени заведения", коментира гостът.
По думите на Димитров вече има доста затворени заведения.
"7500-8000 заведения в един ден загасиха осветлението си и това не се превърна в новина. Как човек, ако не е притиснат, решава да излезе на протест за ден? Десетки градове ще излязат на протест. Нашите послания не са, че искаме да правим протести. Имаме надежда да бъдем викнати на разговор. В сектора няма разделение по отношение на тази ставка, всички сме единни. Основните упреци са, че това ДДС беше вкарано като компенсаторна мярка. От утре регионалните ни организации са обявили протести. Искаме среща с властта", обясни зам.-председателят на БХРА.
"Някой очакваше от нас по време на Ковид, когато година и половина бяхме затворени и с ограничения, да намалим цените си. Година и половина, две издържахме целите си персонали - плащахме заплати, осигуровки, наемите си. От 2020 г. пилешкото месо е скочило с 57%, свинското месо е скочило с 57%, млечните продукти с 30%, зеленчуците с 45-50%, кашкавалът е скочил със 75,28%, а сиренето със 72,08%. Как очаквате да не увеличаваме цените", добави той.
"Някои хора в момента плащат от 3 до 7 пъти по-голям данък, без да са го акумулирали в крайната цена, защото ще отблъснат крайния потребител. Но това не може да продължава. В момента, в който се начисли, цената на продукта ще стане непродаваема. Държавата няма да може да вземе парите, защото няма да има оборот. Да не създаваме напрежение и да проведем нормален диалог", завърши Димитров.
Гледайте целия разговор във видеото.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR
преди 1 месец
преди 1 месец
преди 1 месец
преди 1 месец