fallback

Ген. Запрянов: Бюджетът за отбрана да се актуализира до края на 2015г.

Според него страната ни ще може да модернизира армията си, ако успее да увеличи разходите си за отбрана до 2% от БВП до 2024 г.

18.03.2015 | 11:46 Автор: Ирина Георгиева

Бюджетът за отбрана трябва да се актуализира до края на 2015г., за да се покрият разходите за издръжка на българската армия. Това коментира бившият председател на България в НАТО ген. Атанас Запрянов в Сутрешния блок на България Он Ер по повод изграждането на комуникационен център на Алианса у нас. Според него страната ни ще може да модернизира армията си, ако успее да увеличи разходите си за отбрана до 2% от БВП до 2024 г.

"В момента МО разработва една програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2020г., която министърът от отбраната ще представи на МС и в последствие на НС. Там са заложени финансови параметри, които също отговарят на взетите решения от Уелс. Трябва да се установи тенденция за по-висок бюджет на военните сили." - допълни ген. Запрянов.

Работно е посещението на ген. Брадшоу у нас, подчерта ген. Запрянов.

"Посещението е част от усилията на НАТО да преведе в изпълнение плана на действие, който беше приет на срещата на високото равнище в Уелс. В него са включени редица мероприятия, които са в ход и се изпълняват. Те са чисто военни. България е участник в тези мероприятия и един от елементите на този план е изграждането на центровете за координация и интеграция на силите на НАТО в шестте държави, които обявиха и чието изпълнение и реализация вече са започнали и у нас." - обясни ген. Запрянов.

Чуйте коментара на ген. Атанас Запрянов за партньорството между България и НАТО в следващия видео материал:

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback