България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Европа закъснява по отношение на всички възможни мерки за сигурност

Нетрадиционните заплахи са все по-чести, коментираха доц. Иванов и Николай Свинаров

27.05.2024 | 10:54 Редактор: Деси Николова

В София за участие в пролетната Парламентарна асамблея на НАТО у нас пристигна генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. В тридневния форум участваха близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО. Очаквано, фокусът на разговорите е сигурността на отбраната и помощта за Украйна.

"Има два аспекта, които се надявам да бъдат включени в дневния ред на тази среща. Първият аспект касае така наречените нетрадиционни или асиметрични заплахи, за които понастоящем, особено България, няма ясна стратегия. Имаме някакви концепции, които са остарели, но като цяло нямаме стратегия. Този въпрос определено трябва да бъде засегнат на срещата на Алианса, най-малкото, защото това са нов вид заплахи, не са конвенционални по своя характер и за тях трябват съвсем различни механизми", заяви експертът по международна сигурност и управление на конфликтите доц. Искрен Иванов пред "България сутрин".

По негови думи второто нещо, на което трябва да се обърне внимание по време на Парламентарната асамблея на НАТО е остарялата система на ядреното сдружение в Европа.

"Към момента гаранция за това, че няма да има война в Европа е американският ядрен чадър. Този въпрос също трябва да се повдигне, защото виждаме, че от страна на Русия вече имаме ядрена реторика и се надявам той да бъде повдигнат и от нашия министър на отбраната, и от политиците, които ще присъстват на този форум", каза доц. Иванов.

Пред Bulgaria ON AIR бившият военен министър Николай Свинаров подчерта, че Европа закъснява с отбранителните си модели.

"Отдавна се коментира, че Европа закъснява по отношение на всички възможни мерки за сигурност. Ние го докарахме дотам, че така наречените нетрадиционни заплахи, отдавна са вече статукво и традиция. По-добре късно, отколкото никога. Трябва да се намерят механизми, които действително да предотвратят бъдещи агресивни намерения на която и да е държава", категоричен бе Свинаров.

Бившият военен министър коментира и въпроса дали е възможно президентът на Русия Владимир Путин да приеме доставките на оръжия и помощта за Украйна като причина Руската федерация да нападне и други държави.

"Ако Путин реши да воюва, той ще намери поводите и причините за това, но действия които вече продължават две години, изведнъж да кажеш как са станали неприятни, недостойни и противоправни и водят до някакви вмешателства, за мен е несериозно. Русия очевидно не е готова да изгражда държавата си в мир и това е големият проблем", каза още Свинаров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ей, евроатлантиците
преди 3 седмици
Двамата Свинаровци, както и раболепниците на посолството, отново се разпореждат с чужди животи и говорят от името на България. Няма НАТО и няма натовски интерес! Има България и български интерес, който не е война. България нищо не е избирала. Една малцинствена групичка, финансово мотивирана, изпълнява нареждания отвън и разпродава Родината ни. Обществото е поляризирано на две: българи и българомразци, склонни да жертват чуждите им " сънародници" на фронта. Който иска война-в Украйна! Сигнализирай за неуместен коментар