България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Живото човешко съкровище": Мадлен Божилова и тайните на кюстендилската сая

Започнала е да издирва сама старите техники

24.05.2024 | 12:07 Редактор: Деси Николова

На днешния празничен ден е хубаво да си напомним колко важно е да се пазят и предават традициите, за да продължаваме историята си. Срещаме ви с единствената българка, която изработва по автентичен начин традиционната кюстендилска дреха, наречена сая. Това умение ѝ донесе приза от ЮНЕСКО "Живото човешко съкровище".

"Имам много спомени от детството за този празник. Помня, че всички бяхме много обединени, че се излизаше на манифестация и всички бяха много радостни. Сега съм далеч от големия град, но мисля, че хората са сплотени дори и днес", каза Мадлен Божилова в "България сутрин".

Тя разказа в ефира на Bulgaria ON AIR, че преди години се е върнала в България от чужбина и е искала някой да ѝ изработи народна носия, но не е могла да намери майстор, който да се справи със задачата, затова е започнала да издирва сама старите техники.

"В миналото майсторите са купували от други майстори нашивките, гайтаните и други елементи, а аз трябваше да изработя с цели 18 техники, съвсем сама, всичките детайли, гайтани и всичко, което е необходимо за тази носия и да го пресътворя така, както е правено в миналото", каза още Божилова.

Споделя, че най-трудното нещо в създаването на носиите е било изнамирането на техники, по които са правени народните облекла, тъй като през годините тази информация се е предавала от поколения на поколения и писмените сведения са рядкост.

"Разпитвала съм много хора, дори останали през поколенията внуци, дъщери, синове на майстори, но никой не знаеше техниката и така трябваше две години да се досетя как се прави златният филигран и общо около 5 години проби и изследвания. Проба, грешка и наново. Най-накрая успях да изработя кюстендилската носия, а след това ихтиманската и македонската", разказа Божилова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа