България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Екранът измества листа и химикалката: Изчезва ли писането на ръка?

Ръкописът е богатство, което не трябва да се губи

24.05.2024 | 10:50 Редактор: Тодор Петров

Технологиите навлизат все повече в ежедневието ни, а това прави писането на лист с химикалка все по-малко необходимо. И точно това ни кара да си зададем следния въпрос: Отучихме ли се да пишем на ръка? 

Краснописът не е от голямо значение днес, но до средата на 70-те години на миналия век е задължителен предмет в началното образование. В ерата на смартфоните и компютрите писането на ръка се превърна в рядкост и промени навиците ни.

В съвременната класна стая децата още пишат на тетрадки, но учебниците вече са заместени от интерактивна дъска. 

"Разбира се, всички деца имат предпочитание към технологиите. Технологиите вече навлязоха и в нашите часове. Използваме ги във всеки един час и на тях им е много интересно", каза началният учител в столичното 127-о СУ "Иван Денкоглу" Иванка Найденова.

Проучване показва, че над 50% процента от образованите хора, независимо че в ежедневната си работа използват компютър или телефон, продължават да пишат и на ръка всеки ден.  Ковид пандемията промени отношението на учителите към електрониката. В онлайн часовете клавиатурата измести химикалката. С връщането на присъственото обучение се върна и писането на ръка. 

Писане с химикалка върху лист хартия помага на децата да се влюбят в родния език и литературата, категорична е Иванка Найденова. А технологиите може и да са неизменна част от живота ни, но много хора все още виждат смисъл в писането на ръка. 

Ръкописът е богатство, което не трябва да се губи, казват учителите. 

Вижте повече в репортажа на стажант-репортерите ни Ралица Величкова и Евелина Дочева.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа