България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Историите ON AIR" представя уникален филм за Кирил и Методий с малко известни факти

България е първата държава, в която започва честването на празника на Светите братя, каза водещият Миглена Георгиева

10.05.2024 | 11:27 Редактор: Тодор Петров

Ден преди 11 май, когато църквата отбелязва празника на Светите братя Кирил и Методий, говорим за делото им. Водещият на предаването "Историите ON AIR" по Bulgaria ON AIR Миглена Георгиева е подготвила специален филм за Кирил и Методий.

"Преди да се стигне до мисията им във Великоморавия, на която отиват изпратени от императора, те са ходили на няколко други мисии за прослава на християнството. Написването на азбука за славянските народи цели въвеждането на християнството сред славянските племена. Ако днес обединена Европа означава ЕС, в средните векове цивилизационна Европа е означавала християнските държави", посочи журналистът в студиото на "България сутрин".

Миглена Георгиева разказа, че когато Методий остава сам, той тръгва към Великоморавия, където трябва да постъпи като славянски епископ и да разпространи глаголицата, обучавайки свещениците. Той обаче не е приет добре, арестуван е и умира мъчително. Затворен и измъчван е. Неговите ученици са задържани заедно с Методий, но успяват да избягват. Книги им са изгорени. Голи и боси тръгват да бягат към Югоизточна Европа. 

"Не са имали за цел да дойдат точно в България, но княз Борис вече е научил за тяхното дело. На българската граница се представят като ученици на Кирил и Методий, отведени са във Велико Търново и им е дадена възможност да възстановят това, което си спомнят от азбуката. Така започва историята на българската азбука, която днес не е глаголица, а кирилица. На много места по света я наричат руската азбука, което е абсолютно невярно. България е първата държава, в която започва честването на празника на Кирил и Методий", каза още водещият на "Историите ON AIR".

Миглена Георгиева разказа още една интересна история, която не присъства във филма за Кирил и Методий. Няколко години преди Освобождението Найден Геров открива в Пловдив класно училище, чиято цел е да бъде най-голямото в Румелия. Чорбаджиите предлагат училището да бъде кръстено на наш светец и Найден Геров разказва историята на братята, след което единодушно е взето решението училището да носи тяхното име. Геров поръчва икона по повода, която и до днес се пази в Копривщица в Музея на просвещението.

"Светите братя Кирил и Методий са признати и от Католическата църква, те са обявени за покровители на Европа. Християнството е в основата на обединена Европа. Други славянски държави също започват да припознават Кирил и Методий за техни покровители. Започва състезание кои ще бъдат първи при папата. Там ходят от Северна Македония и Словакия, започват да си приписват, че Кирил и Методий са техни. Очевидно не можем да си извоюваме, че сме първи", заяви Георгиева.

Филмът ѝ за Кирил и Методий ще бъде излъчен тази неделя от 18:00 часа по Bulgaria ON AIR.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа