България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Историите ON AIR" на Великден: Филм за Пътя към Голгота, Пасха и традициите на празника

Авторът и водещ Миглена Георгиева ни отвежда на пътешествие до светите земи

03.05.2024 | 11:34 Редактор: Тодор Петров

На Великден колегата Миглена Георгиева ни отвежда на пътешествие до светите земи. В предаването "Историите ON AIR" този път тя ни разказва за Ерусалим и за символа на Пасха. Филмът ще ни припомни повече за традициите, свързани с месенето на обреден хляб и боядисването на червени яйца.

"Много е трудно да се направи филм за Великден, в което искаш да кажеш нещо различно, което хората не знаят. Няма ново, традициите са от 2000 години. Пасха е празникът. Християните го "наследяват" от юдеите, които също празнуват Пасха. Бързали са да осъдят Христос, защото в съботата започва тяхната Пасха, когато те не работят. Двете религии се разделят и християните решават на друга дата да бъде тяхната Пасха. При тях това е началото на новия вечен живот - победата на живота над смъртта", обясни журналистът в студиото на "България сутрин".

Георгиева отбеляза, че хаджия не се става само като отидеш в Ерусалим, а когато отидеш в деня, в който раздават благодатния огън. 

Тя черпи информация за филма и от продуцента на "България сутрин" Веселин Гарабитов, който разказва за Пътя към Голгота и Божи гроб.

"Кръстът е забит в разцепена скала и се твърди, че под скалата е черепът на първия човек - Адам", посочи Миглена Георгиева за зрителите на Bulgaria ON AIR. 

Телевизията ни разполага с кадри от мястото, които ще бъдат излъчени във филма на Миглена Георгиева - тази неделя, на Великден, от 16:00 часа.

"Погледнах стенописите в църквите и наистина под разпятието е черепът. Вече са освободени от първородния грях", каза още авторът на "Историите ON AIR".

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа