България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спортът обединява: 28-годишно момче се нуждае от средства, за да пребори рака

В кампанията се включиха и олимпийски медалисти

03.05.2024 | 10:14 Редактор: Искра Ангелова

Български спортисти даряват лични вещи за търг с цел събиране на средства за лечение на 28-годишния Николай Колев, който има диагноза рак. Кампанията се организира от брат му и приятели.

"До момента са събрани над 80 000 лв., а нужните средства са 250 000 лв., като са придружени от други разходи, сред които спане, храна, постоянни грижи. В момента Николай се намира в Хайделберг, Германия, в една от най-добрите болници в света, и вече са започнати част от процедурите. В момента се чака биопсия, за да видим следващите стъпки", сподели братът на Ники - Йордан Колев, в студиото на "България сутрин".

Само спането е на цена от 2 000 евро на месец.

"Надявам се, че ще остане 1 година в Германия, за да се лекува, тъй като там доказано са едни от най-добрите лекари. Днес е Разпети петък, този ден ни е научил на вяра и кураж, сигурни сме, че ще се оправи, той самият вярва в това. Ако трябва - светът ще обърна за него. Спортистите, които застават зад нас, са добър пример за кураж, сила, воля - тези оръжия, които трябват на брат ми", допълни Колев за Bulgaria ON AIR.

Сред спортистите, включили се в кампанията, са Стойка Кръстева, Армен Назарян, Детелин Далаклиев, Ивет Горанова.

"Търгът няма да бъдат обявен от тях, защото вещите са предадени на мен и мои приятели. Той ще бъде в социалните мрежи, хората ще могат да се включат и да ги закупят. Този, който изпрати платежното и парите са по банковата сметка, той ще спечели дадената вещ. Николай имаше болки от доста време, но никой не очакваше такава диагноза, но искам да кажа, че това не е присъда", подчерта Йордан Колев.

Той добави, че е попаднал на статистика, която показва, че до 2030 година всеки четвърти ще е минал през коварната болест.

"Николай е изключително силен и ми вдъхва кураж. Не знам откъде намира тези сили. Не съм очаквал такава подкрепа от хората. Вярвам, че всеки ден можем да бъдем по-добри и не е нужно да се случва нещо лошо, за да бъдем такива", призна братът на Ники.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ако желаете да помогнете на Ники, можете да го направите през платформата "Павел Андреев":

https://pavelandreev.bg/campaign/zivot-za-niki
Revolut: @nikolaykolev95
Сметка: BG76UNCR70001523990049
Nikolay Kolev