България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гъбари и преработватели излизат на протест, за да предотвратят фалити

Проблемът е, че не се допитват до нас, диалогът се къса, споделиха Костадин Коджабашиев, Антон Донков, Юлиян Колев

29.04.2024 | 11:31 Редактор: Елеонора Танева

Редица организации на събирачи на горски гъби и диворастящи плодове алармират, че ще последват фалити, ако депутатите променят Закона за доходите на физически лица. 

"От началото на април стартира дейността на нашия бранш по новия закон. С учудване разбрахме за исканите промени в последния момент, в рамките на 3 дни се направи опит този закон да бъде отменен. Мотивите са несериозни - единият е, че се плаща до 25-о число на предишния месец таксата, която включва 30 лв. данък, 36 лв. горска такса 130 лв. осигуровки. Проблемът е, че се плаща авансово. Може да се промени до 15-о число на текущия месец", заяви инж. Юлиян Колев в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че за два месеца след влизането в сила на законодателните промени Министерството на земеделието и храните е събрало от бранша повече средства, отколкото за цялата минала година. 

"Таксата е поносима и ще се събира. Нашето искане е инвалиди, пенсионери и студенти да се освободят от нея, както е при други браншове", добави инж. Колев.

Около 30 000 души се занимават с бране на гъби. Председателят на Съюза на преработвателите, търговците и събирачи на трюфели, гъби и горски плодове Антон Донков каза пред Bulgaria ON AIR, че голяма част от заетите в сектора са хора с нисък образователен ценз. 

"В протеста ще участват 9 асоциации, от които 6 са на събирачи, една на преработватели, търговци и събирачи, две са на преработватели и търговци", заяви Донков.

Костадин Коджабашиев от НАТТБ посочи, че трябва да се даде шанс на закона да се докаже дали работи или не, а не да се искат спешни промени. 

"В 8:30 утре излизаме пред НС. Ако не можем да го променим, да го спрем това. За 3 дни без мнението на бранша този закон се опитват да бъде хвърлен под килима, това е огромен труд на много хора. Проблемите могат да бъдат решавани в диалог, а той в момента се руши", алармира Коджабашиев.

100% от браншовите организации са обединени. Гостите отбелязаха, че предложенията, които са направили през миналата седмица, не са качени за обсъждане.  

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.